Aktuelnosti RS

EU poručila liderima Zapadnog Balkana – Dosta igranja vatrom

20170316191004_417615

SARAJEVO – Evropska unija poručila je danas liderima Zapadnog Balkana da “prestanu da se igraju vatrom” i ostave po strani svoje političke kavge kako bi iskoristili obnovljenu zabrinutost evropskog bloka za region, prenosi Rojters.

Evropski komesar Johanes Han govorio je na samitu šest balkanskih zemalja koje žele da se pridruže EU, ali su zabrinute zbog otpora nekih država članica zbog prijema bilo kojih bivših komunističkih država iz istočne Evrope.

Ideja članstva u EU godinama je pokretačka sila reformi na Balkanu, nakon 10-godišnjeg perioda ratova i nereda 1990-ih godina.

Nakon odluke Britanije da napusti evropski blok, došlo je do porasta desničarskog populizma i razvoja debate o budućnosti EU, a proširenje bloka stavljeno je na posljednje mjesto, napominje britanska agencija.

Analitičari i diplomate kažu da je to oslabilo moć EU na Balkanu, uglavnom siromašnom regionu gdje su prisutne međuetničke tenzije, korupcija i zabrinjavajući pomak prema autoritarizmu, navodi Rojters.

Zapad kaže da Rusija koristi ovakvu situaciju u svoju korist, stvarajući saveze i pogoršavajući napetosti.

Nakon prošlonedjeljnog samita EU, na kome je taj blok ponovio da je posvećen “evropskoj perspektivi” Balkana, Han se u Sarajevu sastao sa premijerima Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Han je naizgled aludirao na Rusiju kada je rekao da postoji “nivo uticaja sa istoka bez presedana” i izjavio da je politika predsjednika SAD prema Balkanu i dalje nejasna.

Samit, koji su organizovale BiH i EU, bavio se ekonomskom saradnjom i infrastrukturnim projektima u regionu.

Održan je uprkos političkoj krizi u Makedoniji, opozicioniom bojkotu parlamenta u Crnoj Gori, ljutitih izjava između Srbije i Kosova i prijetnje rasparčavanja u BiH, primjećuje Rojters.

Britanska agencija ukazuje da se razgovaralo i o mogućem formiranju regionalnog tržista u koje je uključeno 20 miliona ljudi.

Tanjug