Srbija

Dodik: Ponosan na Srbiju; Nikolić i Vučić: O referendumu odlučuje Srpsk

086381
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić sastali su se u Beogradu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović. Sastanku su prisustvovali i član Predsjedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić i predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Tema sastanka bio je referendum o Danu Republike Srpske i poziv PIK-a vlastima u Srpskoj da referendum ne bude održan.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izrazio je zahvalnost rukovodstvu Srbije za organizovanje sastanka.

– Izražavam zahvalnost za mogućnost da popričamo o svim važnim pitanjima. Na nama je odgovornost. Republika Srpska smatra da postoje određene špekulacije o Danu Republike, ali smo jedinstveni u stavu da odbranimo taj dan – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je ponosan na Srbiju.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović rekla je da su ovakvi sastanci korisni i za Srpsku i za Srbiju.

– Korisno je da razgovarju funkcioneri Republike Srpske i Srbije. Srbija se neće miješati, ima puno razumijevanja za sva pitanja. Ovo je naša odluka, mi smo donijeli odluku da se ide na refrendum – istakla je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je rekao da je 9. januar bio i ostao ključni datum za srpski narod.

–  Mislim da Sarajevo treba da prihvati da je Srbima stalo do 9. januara i naći ćemo način da sačuvamo taj dan – rekao je Ivanić.

Predsjednik i premijer Srbije istakli su nakon sastanka da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta Republike Srpske.

Nikolić i Vučić osudili su organizovane napade pojednih zemalja regiona koji stižu protiv Srbije i srpskog naroda, kao i licemjerno ćutanje i traženje lažnih simetrija i ravnoteža od strane značajnog dijela međunarodne zajednice.

Nikolić i Vučić nisu pružili podršku, ali ni na koji način nisu željeli da utiču na promjenu političkih stavova legitimno izabranih političara u Srpskoj povodom održavanja najavljenog referenduma. Srbija će bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu podržati srpski narod, građane Republike Srpske i njene institucije.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (Foto: RTRS)

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (Foto: RTRS)

Predsjednik Dodik prethodno je izjavio da nisu realna očekivanja da će se, poslije sastanka na Andrićevom vijencu, referendum otkazati iz tehničkih ili političkih razloga.

Istakao je da je 9. januar Dan državnosti Srpske, jer je Republika Srpska država, a BiH nije ništa.

“Ne činimo ništa što bi moglo ugroziti mir. Poziv na referendum nije antidejtonska i antiustavna aktivnost. Nikakve priče o secesiji nema”, rekao je Dodik.

Mišljenje PIK-a u suštini odražava političku podršku kriminalu, koji su, kaže, činili visoki predstavnici, od prvog dana do danas.

On je istakao da je će na sastanku u Beogradu na dnevnom redu biti i Aneks 10 Dejtonskog sporazuma.

Sastanak predstavnika Srpske i Srbije u Beogradu (Foto: RTRS)

Sastanak predstavnika Srpske i Srbije u Beogradu (Foto: RTRS)

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije na Andrićevom vencu.

Izvor: RTRS