Aktuelnosti RSAktuelnosti Višegrad

Dodik: Jedinstvena trasa autoputa od Zvornika do Višegrada

27212573_b

 

BANjALUKA – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska za izgradnju autoputa koji bi pokrio teritoriju značajnu za RS na jedinstvenoj trasi od Zvornika preko Milića, Vlasenice, Han Pijeska, Sokoca, pa dalje prema Rogatici i Višegradu, kao i Palama.

„Taj put ne može da bude završen negde dole, navodno u Sarajevu, nego bi morao da pokrije upravo ovaj prostor”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da će stav Republike Srpske biti da se ta trasa tretira kao jedinstvena.

„Za nas nije prioritet izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo. Nama je prioritet izgradnja autoputa koji bi nesumnjivo pokrio teritoriju Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je naveo da će o detaljima te trase odlučivati nadležne institucije.

„Što se mene lično tiče, i institucija Republike Srpske, za nas je ova trasa jedinstvena i ne može da bude podeljena i segmentirana, imajući u vidu da postoje razne inicijative. Ne bi trebalo sada da se to polarizuje, nego da se okupimo oko toga da to bude jedinstvena trasa iza koje će stati Republika Srpska”, rekao je Dodik.

On je podsetio da izgradnja autoputeva predstavlja jedno od važnih strateških orijentacija Republike Srpske, koja je pre nekoliko godina koncipirala pristup koji se zove mreža autoputeva Republike Srpske i oni obuhvataju ono što bi trebalo da bude izgrađeno i na području Drine, Podrinja, Romanije.

Dodik je rekao da u tom pogledu, nakon inicijative da se izgradi „autoput od Beograda do Sarajeva”, to apsolutno razume i da je potrebno da ljudi imaju takve inicijative.

RTRS navodi da su se Srbija i BiH saglasile da se gradi autoput Beograd-Sarajevo.

Nakon sastanka prošlog meseca ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorane Mihajlović i ministra komunikacija i transporta BiH Ismira Juske istaknuto je da se očekuje da u februaru bude poznata preliminarna trasa ovog autoputa na teritoriji BiH – prenosi Tanjug.

politika.rs