Srbija

“Dani Srpske u Srbiji” od 10. do 16.septembra

085988

Ovogodišnja manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” počinje 10. i trajaće do 16. septembra u Beogradu i još 14 gradova Srbije.

Manifestaciju čiji je cilj da se Srbiji i njenim građanima na najbolji način predstavi Srpska i njeni potencijali, svečano će otvoriti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u beogradskom Sava Centru 10. septembra u 20 časova, u prisustvu i uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja.

Projekat “Dani Srpske u Srbiji” pokrenulo je prije četiri godine Predstavništvo Republike Srpske u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama. Ovogodišnja manifestacija biće sadržajno bogatija od prethodnih, a obuhvatiće niz privrednih, kulturnih, društvenih, i muzičkih dešavanja u više gradova u Srbiji. Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović u Beogradu će razgovarati sa stranim investitorima o ulaganjima u Srpsku, a u centralnoj beogradskoj Knez Mihajlovoj ulici biće otvoren štand Republike Srpske gdje će biti predstavljeni njeni turistički potencijali.

“Ove godine realizujemo 23 programa u 42 izvođenja plus četiri programa , odnosno četiri poklona od strane Predstavništva, a pokloni su knjige koje je izdalo Predstavništvo i izdavači RS. U četiri grada ćemo pokloniti značajan broj tih primjeraka knjiga”, rekao je Mlađan Cicović, direktor Predstavništva RS u Beogradu.

Podsticanje i sardnja srpskog naroda s obje strane Drine na zanimljiv način će biti predstavljena na svečanoj akademiji “Zavještanje” u Sava Centru gdje će nastupiti grupa Trag, ženski kamerni hor Banjalučanke i gudački kvartet Paladio .

“Ovogodišnji program ima za cilj da istakne zdravi odnos prema tradiciji i njenim tekovinama za očuvanje kulturnog identiteta našeg naroda”, navela je Valentina Milekić, muzički urednik programa.

Narodno pozorište Republike Srpske predstaviće u Nišu i Zrenjaninu dvije premijere. U Nišu predstava “Sinovi umiru prvi”.

“Јedan dobar , savremeni tekst, odlična predstava i mislim da se tom predstavom nećemo postidjeti u Narodnom pozorištu u Nišu”, rekao je Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Dane Srpske zatvoriće predstava Narodnog pozorišta iz Banjaluke “Otac i sin” u Narodnom pozorištu u Zrenjaninu.

RTRS