Srbija

Danas odluka hoće li Novi Sad biti prestonica kulture?

066369

Delegacija projekta “Novi Sad 2021” otputovala je u Brisel da predstavi finalnu aplikaciju Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Odluka o tituli biće donijeta danas, a u samom finalu izbora podršku kandidaturi Novog Sada pružili su i eminentni umjetnici evropskog i svjetskog kalibra, među kojima su glumica Anica Dobra, violinista Stefan Milenković, glumac Tomas Vlašiha.

U “navijačkom timu” projekta “Novi Sad 2021” nalaze se i kompozitorka iz Njujorka Aleksandra Vrebalov, ukrajinski novinar i pisac Oleksander Vešelenji, glumac i pisac iz Luksemburga Raul Biltgen, stručnjak za teatar, ples i film iz Češke Јana Navratova, zatim Valter Pučogl, direktor projekta “Linc 2009 Evropska prestonica kulture” iz Austrije i prof. dr Penka Angelova, menadžerka u kulturi i direktorka udruženja “”Elias Canetti Ruseu” iz Bugarske.

Na impozantnom spisku nalaze se još i književnici Florina Iris (Rumunija), Čobanka Žuža Emeše (Mađarska), Mihail Hvorecki (Slovačka), Dragana Kršenković Brković (Crna Gora), slovenački koreograf Lea Јurišić, direktor Centralnog muzeja podunavskih Švaba iz Ulma Konrad Glas, potom i Krištof Husman, pozorišni stručnjak, menadžer Evropske dunavske akademije u Ulmu, Kornelijus Hel, novinar i književnik iz Austrije, i mnogi drugi.

Nemanja Milenković, predsjednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada, izjavio je da je Novi Sad, zbog podrške koju je tokom kandidature stekao, već pobjednik.

– Srce nam je puno što je čak 38 umjetnika i istaknutih ličnosti iz evropskog i svjetskog kulturnog života stalo uz nas u samom finišu kandidature. Hvala njima, ali i svima ostalima, a prije svega našim Novosađanima, koji su nas u toku ovog procesa savjetovali, kritikovali i navijali – rekao je Melnković.

On je istakao da je Novi Sad oduvijek bio i biće evropska prestonica kulture.

Izvor: Blic