Aktuelnosti RS

Cvijanović: Srpska ima pravo da organizuje referendum

G0-ktkqTURBXy9kZWY3NTJjYWFjNTMxZTEyMzJkMjk0ZDk3YWRjMjY4OC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Premijer Republike Srpske, Željka Cvijanović, tvrdi da RS ima pravo da organizuje referendum o svim pitanjima za koja ceni da su od interesa za građane.

Kaže da je politički stav RS da sve do sada o čemu se odlučivalo kada je reč o referendumu, a i ono o čemu će se odlučivati, jesu stvari koje su važne za RS i o čemu njeni građani imaju pravo da se izjasne.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će u “Službenom glasniku RS” biti objavljena odluka Narodne skupštine o provođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je usvojena 2015, ali nikada nije i zvanično stupila na snagu,  rekla  je da to nije pitanje za Vladu, već je delegirano predsedniku Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljku Čubriloviću.

– On je odgovorio određenim aktivnostima, obrazložio svoje postupke, te ostaje na drugim institucijama da urade svoj deo posla – kazala je ona.

Predsednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović, uputio je juče nadležnim institucijama zaključke s poslednje sednice skupštinskog kolegija, među kojima i “Službenom glasniku” od koga se traži da u što kraćem roku objavi sve neobjavljene odluke parlamenta.

Čubrilović je zaključak uputio Ustavnom sudu RS od koga skupštinski kolegij traži informaciju da li je odluka o izboru članova u Komisiju za provođenje referenduma od 23. septembra 2015. godine, koju je razmatralo Veće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda, upućena na objavu “Službenom glasniku”.

Zaključak je upućen i Vladi RS od koje skupštinski kolegij traži da u skladu s Poslovnikom o radu Narodne skupštine dostavi odgovore na postavljena poslanička pitanja, na koje do sada nije dat odgovor.

Na sednici Kolegija Narodne skupštine, pre dva dana, opozicija je imala tri zahteva – da se “Službenom glasniku” i Ustavnom sudu pošalje urgencija za objavljivanje skupštinskih odluka, te da Vlada odgovori na sva neodgovorena poslanička pitanja, što je Kolegij i prihvatio.

fena/blic.rs