Breaking News
Home / Srbija / Crni petak protiv sajber ponedeljka

Crni petak protiv sajber ponedeljka

677z381_crnipetak

 

Zbog strogih epidemioloških mera, kupci će za najvećim sniženjima u godini tragati na internetu umesto u klasičnim radnjama

Polovina evropskih kupaca (52 odsto) i 50,9 potrošača u Srbiji planira da obavi prazničnu kupovinu tokom trajanja rasprodaja i sezonskih popusta y vreme crnog petka, navodi se u istraživanju kompanije Kasperski.

Ipak, ove godine zbog pandemije omiljeni dan za kupovinu u godini (koji ove godine pada 27. novembra) po svim pokazateljima mogao bi da se preseli na internet. Zbog zaključavanja, strogih mera prevencije i kraćeg radnog vremena tržnih centara, veliki broj trgovaca širom sveta već se preorijentisao na onlajn trgovinu i nudi još veće popuste za potrošače koji će kupovati na taj način.

 

Slično je i u Srbiji – prodavci tehnike, garderobe, nameštaja, kozmetike… još pre dvadesetak dana objavili da će ponuditi i znatna sniženja za kupovinu putem interneta. Mnogi će se verovatno odlučiti za tu varijantu, jer je država uvela rigoroznije epidemiološke mere, pa specijalizovane radnje i tržni centri u Srbiji mogu da budu otvoreni samo do 18 časova.

Za razliku od 60 procenata kupaca u Evropi, nešto više od trećine ili 39,4 odsto ispitanika u Srbiji izjavilo je da veći deo praznične kupovine planiraju da obave onlajn, navodi Kasperski u saopštenju. Oko 45,6 procenata ispitanika u Srbiji, dodaje se, planira da ostavi prazničnu kupovinu za poslednji trenutak, u nadi da će tako ostvariti veće popuste.

Kolika će ove godine biti potrošnja, teško je predvideti. Kako je onlajn kupovina u porastu, nalazi ruske kompanije takođe pokazuju da većina ispitanika ne planira da smanji svoje troškove kad je reč o prazničnoj kupovini, uprkos ekonomskoj recesiji širom kontinenta. Samo četvrtina (26 odsto) potrošača u Evropi planira da smanji budžet za prazničnu kupovinu, i to za trećinu ili više, dok u Srbiji 27,4 odsto ispitanika planira da uradi isto.

Predviđanja su da bi, zbog zdravstvene krize, takozvani sajber ponedeljak (30. 11. ) kao dan za ogromna sniženja namenjen onima koji kupuju preko interneta mogao čak i da zaseni popularnost crnog petka. Tip pre što epidemiolozi poslednjih nekoliko dana apeluju na građane da izbegavaju tradicionalne gužve u tržnim centrima u ovom periodu.

U uputstvu izdatom pred obeležavanje Dana zahvalnosti, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da se „kupovine u prepunim radnjama smatraju rizičnim i da ih, ove sezone, treba izbegavati u vreme praznika kako bi se sprečilo širenje virusa korona”. Umesto toga, preporučuje se kupovina preko interneta.

 

U Velikoj Britaniji je ovogodišnji crni petak počeo ranom prodajom, kupci su već danima bombardovani reklamama. Mediji komentarišu da je pandemija uspela da zaustavi skoro svaki drugi događaj planiran u 2020. i da ove pošasti neće biti pošteđen ni novembarski dan u godini kada se najviše kupovalo. Situaciju u tradicionalnim radnjama će definitivno iskoristiti onlajn prodavci, a predviđanja su da bi potrošači mogli da očekuju „najveće popuste ikada”.

Prevare su moguće

Samo 16 odsto ispitanika u Evropi i 23,8 odsto u Srbiji nije spremno da ostavi svoje lične podatke na mreži kako bi ostvarili dodatne popuste – uprkos mogućnosti da upadnu u zamku prevaranata i postanu žrtve lažnih sajtova koji nude popuste. Kompanija Kasperski je upozorila kupce da budu oprezni i da vode računa o potencijalnim prevarama tokom praznične sezone kupovine. Ukoliko je ponuda toliko povoljna da bi bila istinita, verovatno je reč o prevari. Kupcima se savetuje da pazare samo u legitimnim onlajn prodavnicama, da sami ukucaju adresu sajta ili da je odaberu preko svoje bukmark opcije, jer je to bezbednije nego da kliknu na link.

politika.rs

Check Also

098840

Kulturno nasljeđe Srbije na platformi Gugla

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da je na platformi “Google Arts and Culture” …

Powered by Master Media (TM)