Aktuelnosti Višegrad

ĆORKANOV LET NA TUŠEVLjAKOVO PLATNO

TUSEVLJAK-IZLOZBA

Slikar Slavko Tuševljak iz Višegrada opsjednut je danima jednom vizijom i motivom za svoju sliku. Vidi veliko slikarsko platno a na njemu na ogradi Ćuprije na Drini lebdi Ćorkan, onako u dronjcima, razbarušen, rukama ispruženim nad ponorom, pijan a pogleda uprtog u daljinu .

Za njim na kičmi starog mosta grupica pijanih kasabalija, otvorenih usta i razrogačenih očiju gleda u gradsku skitnicu i ne vjeruje da je to on, onaj poslušni Ćorkan koji u zimsko jutro na zaleđenoj ogradi starog mosta „leti“ u neki drugi i od ovog bolji svijet.

Sa Tuševljakovih slika i oni zagledani u budućnost, sazdanu od nijansa boja, umijeća umjetnikovih ruku i rojeva misli, gledaju likovi iz djela Ive Andrića, pa i on sam, onako ozbiljan, kao strog i zamišljen .

I tako te slike, lica, predjeli i građevine na njima i posmatrača navode da mu iskrsne vizija nekih prošlih skoro nestvarnih vremena kad je Višegrad bio utvrđenje Pavlovića, pa turska kasaba i austrougarska varošica i kad je disao, kao i sad, nenačetim plućim krilima Drine i Rzava .

Lotika lijepa Jevrejka, hotelijerka, jedan od likova iz romana „Na Drini ćuprija“ našla se, ne slučajno, na Tuševljakovim slikama ali i niska drugih ličnosti, koje Višegrađani, opijeni ljepotom i ljubavlju prema svom gradu, s ponosom ističu.

„ Privilegija je roditi se u ovom gradu ali je obaveza umjetnika da bar zakorači na Andrićevu višegradsku stazu, i da pokuša da, ako je slikar, naslika i Ćupriju i Andrića i njegove likove , koji , kako reče nedavno Kusturica „ još tumaraju uskim ulicama ovog grada“, „ kaže Slavko Tuševljak.

Mladi slikar iz grada na Drini ne bira tehniku kako bi ostvario svoj naum.

Da bi na slikarskom platnu ovjekovječio svoj grad i ličnosti koje su u njega utkale dio sebe Tuševljak se služi tehnikom ulja na platnu, akvarelom, ugljenom ili te mogućnosti kombinuje pokazujući tako osobenost i različitost motiva koji obrađuje.

„ Na slikama je prepoznatljiva patina, koju sam „skinuo“ sa slika Mersada Berbera i drugih velikih bosanskohercegovačkih i srpskih slikara, lirska nota u njih utkana je i u titraj iz moje duše a neobični likovi jož žive na listovima ukoričenih Andrićevih knjiga“, dodaje mladi slikar..

Atelje ovog umjetnika boje i kičice u naselju Megdan puno je nazavršenih slika i neostvarenih slikarskih planova.

Ovaj tekst napisan je u julu 2012.godine i objavljen u SRNI. Tuševljak će u petak 27.januara u prostoru Srednje škole “Ivo Andrić” otvoriti samostalnu izložbu slika pod nazivom “Lutanja” Planirano je da izložba bude otvorena u 12 časova .

visegradskevijesti.com