Breaking News
Home / Srbija / ČEKA NAS PRAVI PAKAO! Direktor RHMZ otkrio kakvo nas leto čeka – više TROPSKIH dana u odnosu na prošlu godinu

ČEKA NAS PRAVI PAKAO! Direktor RHMZ otkrio kakvo nas leto čeka – više TROPSKIH dana u odnosu na prošlu godinu

profimedia-0339673459

 

 

Na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji se očekuje toplije i sušnije leto u odnosu na leto 2021. godine, kaže prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ.

 

 Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku leta 2022. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do plus dva stepena. Očekivane vrednosti srednje letnje temperature vazduha biće u intervalu od 21 do 24 stepena u nižim predelima, a od 13 do 17 stepeni u planinskim predelima – naveo je on i dodao da ćemo imati i tropske dane.

– Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana s maksimalnom temperaturom vazduha višom od 30 stepeni biti u intervalu od 30 do 55, a na planinama do pet dana. Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta – kaže Nikolić i dodaje da klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti ispod višegodišnjeg proseka.

 

 

– Sezonska količina padavina je u intervalu od 120 mm do 240 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 190 do 250 mililitara.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

Check Also

231413_masinskifakulte-25052022-50_f

ZA UPIS MOŽE DA KONKURIŠE I DIJASPORA: Isti uslovi za Srbe iz regiona

  Pravo na upis na budžet imaju i Srbi iz zemalja u okruženju – BiH, …

Powered by Master Media (TM)