Svijet

Bredšo: Film “Na mliječnom putu” bravurozno dostignuće

emir-kusturica-1“Na mliječnom putu”, novi film Emira Kusturice, dvostrukog dobitnika “Zlatne palme”, nježna je, ali impresivna slika i bravurozno dostignuće, ističe se u kritici Pitera Bredšoa u londonskom “Gardijanu”.

Bredšo navodi da Kusturica u filmu “Na mliječnom putu”, koji je prikazan na Londonskom filmskom festivalu, režira i tumači glavnu ulogu – mljekara, koji se zaljubljuje u lijepu izbjeglicu u ulozi Monike Beluči, sa tipičnim deliričnim rezultatima.

U tekstu on napominje da je Kusturica reditelj porijeklom iz Sarajeva, poznat po tome što je član ekskluzivnog kanskog dabl-Palm kluba.

“Kao Ken Louč i braća Darden, i on je dobio `Zlatnu palmu` dva puta, za film `Otac na službenom putu` /1985/ i `Podzemlje` /1995/ – filmove koji su prvi zapanjili publiku njegovim potpisom i stilom koji podrazumijeva energiju na visokom nivou, nevjerovatno ambiciozne scene sa velikim brojem ljudi i održive akcione sekvence sa crnim humorom. Oni su nalikovali Felinijevoj raskošnoj muzici, gužvi, životinjama i anarhičnom humoru”, dodaje Bredšo.

Prema njegovim riječima, Kusturica je, takođe, čuven po pravljenju komentara /i naravno filmova/ naklonjenih srpskoj strani u ratu u BiH 1990-ih godina, iako njegov film “Život je čudo” nudi emolijentnu ljubavnu priču između muslimanke i Srbina.

“Njegov novi film, `Na mliječnom putu` je nežna, ali impresivna slika sa malim tehničkim nedostacima, i uz veoma poznate linije – još jedno divlje, pijano okupljanje sa primjesama magijskog realizma i tragedije, ovdje začinjenih sa Si Dži Aj tehnologijom. Moguće je biti pomalo blaziran o učinku hrabrog, vještog i stručnog izvođenja koji Kusturica dočarava: ipak, to je i dalje karakteristično i bravurozno dostignuće, dok je rediteljev vizuelni smisao ogroman”, ističe Bredšo.

Sam Kusturica, kako navodi, glumi Kostu, čovjeka koji, donekle, ima neizvjestan posao isporuke svježeg mlijeka u ratnoj zoni konflikta u BiH 1990-ih godina, on putuje “mliječni put” jer vjeruje da je tamo vidio čudo: zmiju koja pije mlijeko u udubljenjima pored puta.

“Kosta se zaljubljuje u lijepu italijansko-srpsku ženu, koju igra Monika Beluči, koja je britanskog NATO generala već izludjela od želje. Ona se traži zbog različitih ubilačkih elemenata, zbog čega se krije u kampu za izbjeglice bez državljanstva, gdje gleda svoj omiljeni film -`Ždralovi lete` Mihaila Kalatozova, svaki dan. Ona je obećana da se uda za brata žene koja je strasno zaljubljena u Kostu, igranu žestoko od Slobode Mićalović”, prenosi Bredšo.

U tektu Bredšo dodaje da se ljubavnici, ipak, ne odvajaju jedno od drugog dok rat tinja svuda oko njih, kulminirajući u nadrealnom, delirijumskom spektaklu stada ovaca navedenog na minsko polje, zbog koga se prevrće želudac u stomaku, a rezultat je vuneni pokolj, prenosi “Iskra”.

“Monika Beluči je dostojanstvena u svojoj ulozi, Kusturica je malo samosvjestan, ali ima izuzetno prisustvo na ekranu. Naizgled ne-Si Dži Aj scena gdje on komadima narandže hrani medvjeda iz svojih usta, je nevjerovatna na svoj način – pravi alfa-mužjak poljubac. Kusturičin sin Stribor u filmu isporučuje glasnu muziku”, zaključuje Bredšo.

Izvor: SRNA