Zanimljivosti

Brčko: Šećerni sirup ubija pčelinja društva

XzAktkqTURBXy82MjVlMThhZmM3MjQ0NTYxMTNlNTI0YzRlMjFmZDU3Ny5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Od polovine marta do kraja aprila na području Brčko distrikta uništeno je oko 200 društava pčela.

Predsednik udruženja pčelara „Matica“ iz Brčko distrikta Nikola Kerezović rekao je da je njemu uništeno 70 košnica, dok kaže da je oko 30 pčelara ovog Udruženja ostalo potpuno bez pčela.

– Uzrok još niko ne zna. Još uvek lutamo i nagađamo. Neki profesori tvrde da je uzrok previše šećernog sirupa koji se daje u jesen kao hrana. Ja sam na 120 društava dao 300 kilograma šećera. To nije ni tri kilograma po društvu i to je minimum, zbog čega ne sumnjam u hranu. Jedni viču da je varoa, neka vrsta krpelja, a ima i onih koji smatraju da je najverovatnije sindrom nestanka pčela – kaže Kerezović.

On pojašnjava da se sindrom nestanka pčela (CCD) pojavio pre više godina u Americi i da nije nepoznat u Evropi, a da se procenat uginuća pčela u BiH i regionu kreće između 60 i 70 odsto.

– U košnici nema pčela. Ima matica i ostane 100 do 200 pčela ili je nema nikako, a hrane ima u izobilju i to 10 do 15 kilograma po košnici koliko treba da bi preživela zimu. Pčela nikada nije uginula od zime – pojašnjava Kerezović.

Samid Karalić, predsednik Udruženja pčelara „Pčela“ iz Rahića kaže da je izgubio oko 40 odsto pčelinjih društava i da trenutno ima 70 košnica. On, takođe, nema odgovor za uzroke uginuća pčela.

– Od šeste godine se bavim pčelama i nemam odgovor na ovo, ali isključujem mogućnost da je to varoa – kaže Karalić.

Pčelari se žale da Brčko nema institut koji bi ispitao šta je tačno uzrok uginuća, a žale se i na odnos nadležnih prema pčelarima i pitaju šta bi se desilo da u regionu ugine 60 do 70 odsto svinja i ovaca.

– To bi se sve diglo na noge da se vidi šta je, a za pčele nema nikoga ko bi rekao da ako ne bude pčela neće biti ni nas – kaže Kerezović podsećajući da samo pčela opraši prirodu sa oko 75 do 80 odsto.

Pčelari ističu da godinama trpe štete zbog prskanja voća. Podsećaju i da su 2014. godine zbog prskanja komaraca imali ogromne gubitke ali i da godinama bezuspešno traže veću podršku nadležnih.

Ove sedmice očekuju sastanak sa gradonačelnikom gde će pored problema uginuća pčela ponovo otvoriti pitanja donošenja zakona o pčelarstvu, većeg podsticaja koji sada iznosi 20 KM po košnici. Ponoviće kažu i zahtev da im se odobri podsticaj za nabavku vozila za transport košnica kao i da se vrati podsticaj za nabavku automatskih vrcaljki za med.

Izumiranje kolonija

CCD sindrom (Colony Collapse Disorder Syndrome) predstavlja proces izumranja kolonija pčela. Ova pojava je iznenadni nestanak odraslih pčela radilica iz košnica, u kojoj ostaju samo matica i mlade pčele. Pčele radilice jednostavno napuštaju koloniju i ne vraćaju se. Ova pojava je prvi put primećena u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, koja se ubrzo proširila i na Evropu.

blic.rs