Aktuelnosti RS

Borenović: Odluka Suda BiH ne iznenađuje – refererendum će biti proveden

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je u Beogradu da ga apsolutno ne iznenađuje odluka Apelacionog vijeća Suda BiH da odbaci žalbu Komisije za sprovođenje referenduma u Srpskoj na odluku CIK BiH da ne ustupi biračke spiskove i poručio da je to tehničko pitanje koje će biti riješeno, a referendum o Danu Republike biti održan.

Borenović je rekao da je Komisija za sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj znala da će ovakav odgovor uslijediti, te da sada treba da radi na stvaranju tehničkih preduslova da se obezbijede spiskovi.

“Što se tiče nas političkih struktura mi smo dali Komisiji da to uradi i očekujemo da će spiskovi biti spremni, te da ćemo biti potpuno spremni da izađemo na referendum i u skladu sa biračkim spiskovima da iznesemo stav o Danu Republike Srpske”, poručio je Borenović.

Prema njegovim riječima, izlazak na referendum je neupitan, a odluka Narodne skupštine Republike Srpske o održavanju referenduma se mora ispoštovati.

“Јa sam glasao za to u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Za mene je to odluka koja se mora ispoštovati. To je proces, stav Narodne skupštine Republike Srpske i tu nema mjesta za politikanstvo. On je takav da obavezuje sve nas da ga provedemo do kraja”, naglasio je Borenović.

On je dodao da svako ko je mislio da će sa odlukom o referendumom praviti neku vrstu politizacije – veoma griješi.

Apelaciono Vijeće Suda BiH odbacilo je danas kao nedopuštenu žalbu Republičke komisije za sprovođenje referenduma na odluku Centralne izborne komisije BiH, kojom je odbijen zahtjev za ustupanje Centralnog biračkog spiska za provođenje referenduma u Srpskoj.

Referendum o Danu Republike zakazan je za 25. septembar.

Srna