Auto-moto

BiH privremeno ukinula carine na uvoz električnih automobila

elektricni automobil

 

Savjet ministara BiH je na sjednici održanoj u četvrtak donio Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra.

 

[ads1]

 

 

Odluka je donijeta  na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, nakon inicijative Privredne komore FBiH.

Odlukom se do kraja godine ukida carina na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjuje carinska stopa za uvoz hibridnih automobila sa dosadašnjih 15% na 5%.

“Na ovaj način Savjet ministara BiH želi motivisati građane, te javni i privatni sektor, na kupovinu i uvoz ove vrste automobila, s ciljem smanjenja zagađenja vazduha i bolje zaštite životne sredine, ali i podizanja bezbjednosti u saobraćaju”, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Istovremeno bi zbog porasta uvoza električnih i hibridnih vozila u BiH trebalo doći do otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa, ali i porasta ulaganja u električne punionice, što je još jedan podsticaj ubrzanju realizacije projekta električnih punionica za ovu vrstu vozila, čija je priprema u toku.

“Uvođenjem značajnih olakšica na uvoz električnih i hibridnih vozila Savjet ministara BiH će doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stubova Zelene agende za Zapadni Balkan u borbi pritiv klimatskih promjena”, naglašavaju iz Savjeta ministara.

Izvor: ATV

 

[ads2]