Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Bez umanjenja plata oboljelima od malignih bolesti: Šta je sve predviđeno Nacrtom zakona o zdravstvenom osiguranju

Bez umanjenja plata oboljelima od malignih bolesti: Šta je sve predviđeno Nacrtom zakona o zdravstvenom osiguranju

 

Young,Woman,With,Cancer,In,Headscarf,Indoors

 

Oboljeli od malignih bolesti u Republici Srpskoj primaće plate u punom iznosu za vrijeme privremene spriječenosti za rad.

Ovo je predviđeno novim zakonskim rješenjem o zdravstvenom osiguranju, koji je juče usvojen u Narodnoj skupštini RS u formi nacrta.

Privremena odsustva s posla, odnosno bolovanja radnika koji su oboljeli od malignih bolesti su veoma česta, a što ne čudi jer su maligne, uz kardiovaskularne, vodeće  bolesti u Srpskoj.

 

 

 

Osim toga, maligne bolesti su dominantan uzrok nastanka invalidnosti odnosno gubitka radne sposobnosti u Republici Srpskoj. Po podacima Fonda PIO, u prvoj polovini prošle godine učešće malignih bolesti je bilo 26,3 odsto u ukupnom broju gubitka radne sposobnosti.

Nakon nekoliko inicijativa od samih oboljelih država je pristala da im izađe u susret. Njihove terapije su izuzetno skupe.

Osim njima, pravo na puni iznos plate je definisano i za trudnice u Republici Srpskoj kojima ljekar odredi održavanje trudnoće.

Trenutno se u Srpskoj navedena privremena odsustva sa posla tretiraju kao klasično bolovanje i osiguraniku se plata isplaćuje u iznosu od 70 odsto.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić, istakao je da su predviđenim zakonom znatno proširena prava i kada je u pitanju ostvarivanje prava na bolničku zdravstvenu zaštitu djece.

– Predloženim odredbama Nacrta zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju uređeno je da se iz sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske obezbjeđuje pratnja roditelja ili staratelja djece na bolničkom liječenju do 15 godina starosti – rekao je Šeranić obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

 

 

 

On je naveo da je predloženim odredbama Nacrta zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju uređen širi obim prava osiguranika prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

– Reformom zdravstvenog sistema teži se uspostavljanju finansijski održivog sistema, koji će omogućiti efikasniju zdravstvenu zaštitu – istakao je Šeranić.

srpskainfo.com

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

Check Also

677z381_vino-pix

Da li pijem previše

  Psiholog savetuje jednostavan test svima koje muči ova dilema: dve nedelje bez kapljice alkoholnog …

Powered by Master Media (TM)