Srbija

Bećkoviću uručena nagrada “Lazar Vučković” u Gračanici

071071

Srbin je onaj koga se Kosovo tiče. Јer ono nije samo ovde na zemlji već i na nebu i svuda gdje ima srpskog naroda – poručio je Matija Bećković.

Јerusalim je jedini grad, a ostalo su mjesta. Kosovo je jedino polje, a ostalo su poljane. Kosovska bitka je jedina bitka koja traje vjekovima, a ostalo su tuče. Kosovo Polje je najveći vrh naše tradicije i naše kulture.

Ovim riječima obratio se akademik Matija Bećković, dobitnik ovogodišnje nagrade “Lazar Vučković”, koju gotovo pola vijeka dodjeljuje prištinski nedjeljnik “Јedinstvo”, jedini kosmetski list na srpskom jeziku.

Na književnoj večeri održanoj sinoć u prepunom Domu kulture u Gračanici gdje je dobitniku uručena nagrada sa imenom tragično nastradalog pjesnika sa Kosmeta, Bećković je poručio:

– Srbin je onaj koga se Kosovo tiče. Јer ono nije samo ovde na zemlji već i na nebu i svuda gdje ima srpskog naroda. Kosovo je moderno rečeno, DNK srpskog naroda, jer je poezija pobijedila istoriju. Јer, istorija ne zna za Kosovku Devojku, ni za Orlovića Pavla, ni braću Јugoviće, ni za njihovu majku, Relju Krilaticu, ni za dijete Lauša, ali poezija zna i kako su izgledali i gdje su poginuli i kako su se borili i u kojoj su se crkvi pričestili – rekao je Bećković. – Kosovo je više na nebu nego na zemlji, to je ono polje sa koga smo krenuli uvis i pod svojim imenom ubrojani u hrišćane. Naša velika poezija je krunisana kosovskim ciklusom, a zaključak te poezije je bila pjesma “Propast carstva Srpskog”.

Bećković je naglasio i da se stalno govori da je Kosovo izgubljeno, te da to govore oni koji su sami izgubljeni, a da se Kosovo može izgubiti samo ako se izgubi u duhu srpskog naroda, što se neće dogoditi. Poslije besjede Bećković je publici govorio i svoje pjesme.

-Ova nagrada nosi ime pjesnika koji je kao i mnogi drugi veliki pjesnici završio tragično, ali za pamćenje je ostala njegova nagrada i ovi susreti – rekao je Bećković, kome je nagradu “Lazar Vučković” uručila urednica i zamjenik direktora lista “Јedinstvo”, Rada Komazec.

Izvor: Večernje novosti