Zanimljivosti

Azijska premijera Kie Stinger

Kia-Stinger-Seul17.01

Nova Kijina sportska limuzina Stinger je upravo doživeo domaću, azijsku premijeru na salonu automobila u Seulu. Stinger, kojeg su osim u Ženevi u već viđenoj crvenoj boji predstavili i u novoj žarko žutoj boji, izložen je pored koncepta GT iz 2011. godine, koji je bio osnova za konačni izgled prilagođen serijskom vozilu.

Pored najbrže serijske Kije na salonu su predstavnici najstarijeg korejskog proizvođača automobila predstavili futurističku tehnologiju – pozorište za virtuelnu realnost (VR), gde posetioci mogu pogledati Kijine sisteme asistencije vozaču DRiVE WISE i isprobaju različite interaktivne sisteme povezivosti među automobilima kao i među automobilima i okolinom.

Kijina moćna sportska limuzina, sada po prvi put predstavljena na njihovom domaćem tržištu, donosi duh istorijskih gran tourera – snažnih, elegantnih vozila, koja putnike prevoze brzo i sa stilom. Stinger se može pohvaliti izgledom za kojim će se okretati glave, prostranošću za svih pet putnika i njihov prtljag, kao i stabilnom, ali uzbudljivom vožnjom s izvanrednom upravljivošću i pogonom na zadnje točkove.

Stinger će i u Koreji, kao i u Evropi, u prodajne salone stići krajem godine, kada će biti na raspolaganju s tri snažna motora. Ulazni 2,2-litarski turbodizelski motor, koji će u Evropi predstavljati većinu prodaje, proizvodi 200 konjskih snaga pri 3.800 obrtaja u minutu, dok najveći obrtni moment od 440 Nm, koji je raspoloživ u rasponu od 1.750 do 2.750 okr./min, omogućava ubrzanje vozila od 0 do 100 km/h u 7,7 sekunda, a njegova najveća brzina je ograničena na 225 km/h.

Početni benzinski motor je 2,0-litarski turbo četverocilindraš Theta snage 255 konjskih snaga pri 6.200 obr./min. Njegov najveći obrtni moment od 353 Nm je na raspolaganju od 1.400 do 4.000 obr./min. Vrh Stingerove motorne ponude je 3,3-litarski twin-turbo V6 ‘Lambda II’ benzinski motor snage od čak 370 KS pri 6.000 obr./min i najvećim obrtnim momentom od 510 Nm od 1.300 do 4.500 obr./min. S ubrzanjem od 5,1 sekunda od 0 do 100 km/h je 3,3-litarski 6-cilindraš postao Kijino serijsko vozilo s najbržim ubrzanjem u njenoj 76 godina dugoj istoriji, a njegova maksimalna brzina iznosi 270 km/h.

Kupci Stingera moći će da biraju između pogona za zadnje točkove ili sva četiri, a tu su još između ostalog i aktivne sigurnosne tehnologije DRiVE WISE i elektronski podesivi sistem vešanja. Vozač će moći birati između čak pet načina vožnje, koji se prilagođavaju njegovom načinu vožnje, što omogućava sportskiju vožnju i upravljivost, ili opušteniju, gran turismo vožnju za uživanje na dugim putovanjima, ili sve ono što je nešto između ove dve krajnosti.

Kia Stinger, izložen na salonu u Seulu, s novom žarko žutom bojom karoserije, nešto promenjenim poklopcem motora, vazdušnim otvorima i maskom motora od karbonskih vlakana, donosi nekoliko dizajnerskih rešenja, koja naglašavaju Stingerove suptilne obline i mišićav stav.

Stinger je po prvi put izložen pored koncepta Kia GT, premijerno predstavljenog 2011. godine na salonu u Frankfurtu. Ovaj koncept je bio inspiracija za nastanak Stingera kao serijskog vozila. Njegova prisutnost na salonu u Seulu omogućava posetiocima da izbliza vide kako je Kia dizajn svog smelog i za ovaj brend neočekivanog koncepta prilagodila Stingeru, koji kroz nekoliko meseci ide u masovnu proizvodnju.

Kia će na svom izložbenom prostoru posetiocima ponuditi i mogućnost testiranja sistema asistencije DRiVE WISE – tako će npr. napredni sistem asistencije vozaču (ADAS) moći isprobati u pozorištu za virtuelnu realnost (VR).

DRiVE WISE utelovljava Kijinu filozofiju stvaranja pametnih, sigurnih vozila i veće sigurnosti za sve učesnike u saobraćaju. VR pozorište posetiocima omogućava potpunu interakciju Kijinih futurističkih tehnologija asistencije vozaču, a pritom mogu i naučiti o načinima na koje će te inovacije uticati na vožnju u skoroj budućnosti. Posetioci će moći isprobati i različite tehnologije, koje su već sada na raspolaganju u novim vozilima, kao npr. radarski tempomat (ASCC) i automatsko kočenje u nuždi (AEB) i dobili uvid u razvoj tehnologije, koja će u budućnosti poboljšati sigurnost u vožnji i povećati udobnost. DRiVE WISE uključuje i Kijinu naprednu tehnologiju, koja kombinuje delovanje kamera i senzora s ciljem olakšanja vožnje vozaču i sprečevanja sudara.

Kia takođe predstavlja brojne tehnologije povezivosti, koje donose inovativne funkcije ‘vozilo-kuća’ i u skoroj budućnosti će omogućavati međusobnu komunikaciju između vozila i kuće. Korisnici će moći preko potpuno interaktivnog ekrana Kijinog audio-vizuelnog navigacionog sistema iz svog vozila pristupati kućnom televizoru, rasveti i kućnom sistemu grejanja; ili od kuće upaliti vozilo i prilagoditi grejanje ili hlađenje i time povećati udobnost u kabini već od samog početka vožnje.

Kijine tehnologije povezivosti predstavljaju buduća, pametno osmišljena povezana vozila, koja će više komunicirati s okolinom s namenom pružanja veće bezbednosti i udobnosti.

netauto.rs