Breaking News
Home / Srbija / Avantura uz čarobne napitke

Avantura uz čarobne napitke

MisiciLujza_620x0

 

MIONA medeni doručak, Mišićev unuk, šik šajkače, neobične priče o slepim miševima i čaj od čudesnih trava, sve ovo može se doživeti za jedan dan u Mionici.

I ne samo to, Mionica ima posebne domaćine – decu koja dočekuju i pričaju, pevaju i sviraju, kuvaju i poslužuju. Tačnije, ceo grad je uključen u turizam, pa gosti mogu da popiju “mioninu ružu” (kafa, ratluk, kuvano jaje, parče gibanice i ruža) sa prodavcima na pijaci, porazgovaraju sa sveštenikom, sretnu predsednika opštine, sretnu svetski poznatog biologa, gledaju predstavu vrhunskog glumca i skroje neponovljivu šajkaču!


 

Pre svega, turisti u Mionici imaju privilegiju da vide kako se, samo u Srbiji, od čobana postaje vojvoda. Etno-park rodna kuća Živojina Mišića nalazi se u Struganiku, a kustos je unuk Miodrag, od vojvodinog brata Nikole Mišića. U dvorištu deca osnovne škole glume život u mnogobrojnoj porodici Mišića. U rodnoj kući mogu se čuti i poslednje generalove reči: “Opšta situacija je povoljna”.

– Tri puta je Živojin penzionisan i svaki put se vraćao da pomogne otadžbini – kaže Miodrag. – Mišići su imali trinaestoro dece, a pored originalnih slika, dokumenata i predmeta, imamo i etnografsku zbirku koja pokazuje kako je čitava porodica srećno živela u jednoj prostoriji, jer čeljad “nisu bila besna”. Mišić je jedino strepeo od slepih miševa iz Ribničke pećine.

Nije ni čudo što se plašio slepih miševa, jer je Mišić išao u internatsku školu u Ribnici, a stotinak metara od nje nalazi se čuvena pećina. Biolog Predrag Peva Petrović je proslavio Ribničku pećinu, u kojoj je proveo 118 noći i otkrio 15 vrsta slepih miševa, od kojih su osam veoma retke. Pored Mišićeve škole i pećine nalazi se manastir apostola Svetog Petra i Pavla gde živi monah Arsenije, a tu je sahranjen i deda Milana Rakića, nekadašnji ministar.

 

 

Petrović je četiri meseca boravio u Južnoj Americi, ali je odbio najviše položaje i vratio se u Mionicu. Sreća da je to učinio, jer je izgradio pravi dvorac i Muzej kamena u kojem se može pronaći mistični recept uklesan u kamenu iz 1856. godine, čuti najneobičnije priče o prirodi i popiti tzv. Ahilov čaj koji donosi besmrtnost. Harizmatični Peca je dobitnik evropske nagrade “Premio slou fud”, jer štiti lokalne tradicionalne vrednosti. Za goste priprema paprikaš od kunice koji se jede uz fantastičan pogled na Ribnicu i muziku sastava “Veseljaci”.


U okviru gazdinstva su Muzej kamena i Kuća čaja kroz koju vodi mladi biolog Ivana Petrović i objašnjava mirisne note koje pevaju iz šoljica lekovitog napitka. Ivana vodi turiste i u branje lekovitog bilja i gljiva, a o svakoj ume da ispriča nešto zanimljivo i zna koji namazi daju “džinovsku snagu”.

novosti.rs

Check Also

20200705090826_608564

Mediji na njemačkom: Balkan tek sad pogađa prvi talas pandemije

  Mediji sa njemačkog govornog područja pišu o naglom porastu broja novozaraženih korona virusom u …

Powered by Master Media (TM)