Zanimljivosti

Apel da se poštuje zabrana reklamiranja zamjena za majčino mlijeko

089589

Regulativa u oblasti zabrane reklamiranja zamjena za majčino mlijeko se ne poštuje i zato je potrebna zajednička akcija koja će obezbijediti dosljednu zaštitu prava djeteta na primjenu zakonske regulative, zaključak je današnjeg okruglog stola Zaštitimo dojenje, koji je organizovao UNICEF.

– Kada štitimo dojenje, štitimo decu u najranjivijem periodu njihovog života. Sadržaj majčinog mleka se stalno prilagođava detetovim potrebama, što znači da svaka majka proizvodi mleko koje odgovara nutritivnim i razvojnim potrebama svog deteta. Zato moramo da obezbedimo kontinuiranu podršku majkama da doje – istakla je zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji Severine Leonardi.

Načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije dr Јelena Gudelj Rakić rekla je da dojenje omogućava majci lakši oporavak od porođaja, bebi najbolje mogućnosti za rast i razvoj i jačanje odbrambenog sistema kao i razmjenu snažnih pozitivnih emocija i stimulaciju svih čula.

Nadamo se da ćemo zajedničkim akcijama uticati da se poveća broj majki koje isključivo doje svoju djecu, navela je ona.

Promocija, podrška i zaštita dojenja jedna je od značajnih oblasti u svim strateškim dokumentima Ministarstva zdravlja Republike Srbije koja se tiču zdravlja i blagostanja djece.

Vladimir Čakarević iz Sektora za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja rekao je da Nacionalni program za unapređenje razvoja u ranom djetinjstvu, koji je Vlada usvojila 2016. godine, definiše usluge podrške dojenju koje moraju biti dostupne trudnicama, majkama i očevima.

Reklamiranje zamjena za majčino mlijeko je strogo regulisano međunarodnim i nacionalnim propisima, a Srbija je potpisnik Međunarodnog kodeksa reklamiranja zamjena za majčino mlijeko, rečeno je na konferenciji.

Svjetska zdravstvena organizacija je još 1981. godine usvojila Međunarodni kodeks o reklamiranju zamjena za majčino mlijeko kako bi zaštitili dojenje.

Sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja će u okviru redovnih posjeta zdravstvenim ustanovama provjeravati poštovanje primjene propisa u vezi sa reklamiranjem formula za odojčad, rekao je Goran Stojković iz sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja.

Konferencija i okrugli sto Zaštitimo dojenje samo je jedna u nizu incijativa koju UNICEF, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, Institutom za javno zdravlje Srbije i Mrežom organizacija za djecu, pokreće u cilju zaštite i promocije dojenja.

Organizovana je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Јovanović Batut“, Mrežom organizacija za djecu Srbije, Udruženjem „Roditelj“, Centrom za mame i incijativom „Moja podrška dojenju“.

Izvor: Blic