Aktuelnosti VišegradZdravlje

Andrićgrad – održano predavanje o značaju vakcinacije protiv HPV virusa

Humani papiloma virus jedan je od najčešćih uzročnika virusnih infekcija reproduktivnog trakta, te u cilju podizanja svijesti o opasnostima od ovog virusa i vakcinaciji kao jednoj od mogućnosti prevencije , u organizaciji višegradskog Doma zdravlja, predavanje je održao dr Darko Lečić specijalista ginekologije i akušerstva.

Humani papiloma virus uzrokuje čak šest vrta raka i zbog toga je veoma značajno informisati se o mogućnostima i načinu suzbijanja njegovog širenja, rekao je doktor Darko Lečić.

„Vakcinacija protiv ovog virusa će značajno pomoći u radikaciji oboljenja koje on prouzrokuje, a primarna ciljna grupa su mladi ljudi koji nisu imali seksualne kontakte i mogućnosti da dobiju humani papiloma virus“, rekao je on naglasivši da je vakcinacija dio paketa u borbi za iskorjenjivanje virusa ali da su redovni skrininzi obavezni.

Pravo na besplatnu vakcinaciju imaju djeca oba pola uzrasta od 11 do navršenih 15 godina, dok će za druge uzrasne kategorije vakcinacija biti omogućena po prijavi i uz komercijalnu cijenu, kaže Snežana Zelenović iz Higijensko epidemiološke službe ove zdravstvene ustanove istakavši da će o o značaju vakcinacije biti održana brojna predavanja.

„Predavanja ćemo organizovati za zaposlene u našoj ustanovi kao i u svim obrazovnim ustanovama i doprijećemo do svih kako bismo ukazali na značaj imunizacije“, istakla je ona.

Prve doze vakcina u višegradski Dom zdravlja biće dopremljene u narednim danima kada će započeti i imunizacija protiv humanog papiloma virusa.

O.Marković