Izbori 2022

Analitičari: CIK nije ispoštovao sopstvenu proceduru

izbori cik glasova

 

 

CIK nije ispoštovao sopstvenu proceduru, jasni su analitičari. Ako se prihvati prekrajanje volje građana neće više biti Republike Srpske kaže Aleksandar Pavić. Ovo je nastavak scenarija obojene revolucije koji je počeo u izbornoj noći proglašenjem lažne opozicione pobjede. Kaže, opozicija učestvuje u projektu rušenja leglane, državotvorne vlasti i posljedice mogu biti velike.

[ads1]

“Oni ako insistiraju na ovome mogu da izazovu duboku podjelu u narodu, mogu da izazovu čak i građanske sukobe, znači oni su sad na sebe preuzeli istorijsku odgovornost za rušenje Republike Srpske, narod tu mora da odgovori. Ako sada prebroje ponovo što će da urade ako budu drugačji rezultati to jednostavno ne smije da bude prihvaćeno to je jedini način da se odbran volja naroda i Republika Srpska”, kaže Aleksandar Pavić, politički analitičar.

Ova odluka ugrožava mir upozorava i Predrag Ćeranić. Utisak je kaže da je ona donesena pod političkim pritiskom, pritiskom ulice i otuđenih centara koji žele destabilizaciju Republike Srpske.

“Stiče se utisak da su prijetnje CIK-u upućene prethodne večeri sam miting ovdje u Banjaluci da će protestanti doći pred njihovu zgradu tražiti da se ispune zahtjevi kao što je ponovno brojanje glasova imali efekat da je CIK popustio pod tim prijetnjama ali ako je tako onda se CIK može nadati novim protestima”, kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka.

 

[ads2]

 

 

Problem nije da se glasovi ponovo broje, problem je u momentu kada se traži njihovo ponovno brojanje, kaže bivši predsjednik GIK-a-. Aleksandar Radeta ističe da je CIK odluku donio na osnovu paušalnih zahtjeva određenih političkih subjekata. Do sada su se glasovi ističe trebali već prebrojati.

“Mi da bismo ponovo brojali moramo obrazložiti što se za pojedino biračko mjesto broji, a ne da idemo sad iz početka brojati sve”, istakao je Aleksandar Radeta, bivši predsjednik GIK Banjaluka.

Da su pritisci na CIK bili jaki dokaz je i njihovo dijametralno suprotno mišljenje u samo nekoliko dana kaže Radeta. Sada je naglašava potrebno pažljivo kontrolisati proces brojanja.

 

Izvor: ATV