Turizam

Amsterdam menja imidž – više nije sve dozvoljeno

677z381_677z381_amsterdam

 

Amsterdam, grad koji godišnje poseti 20 miliona turista iz celog sveta, odlučio je izgleda da menja imidž. Holandske vlasti pokreću kampanju pod nazivom „Stej avej“ kako bi obeshrabrile turiste da u ogromnom broju opsedaju njihovu prestonicu. Odluka stiže posle liberalnih zakona koji se odnose na droge, alkohol i seks i koji su u ovom gradu stvorili reputaciju po kojoj je sve dozvoljeno. Prema rečima zamenika gradonačelnika Sofuana Mbarkija, ovakva kampanja je pokrenuta kako bi se sprečili brojni problemi sa kojima se Amsterdam i njegovi stanovnici suočavaju.

 

[ads1]

 

 

– Amsterdam je svetski grad, ali da bismo održali koliko toliko normalan život u njemu moramo postaviti granice, izjavio je.

Kampanjom se naime pokušava smanjiti broj turista od sledeće godine, a postavljena su i ograničenja. Naime u odluci je navedeno da u glavni grad Holandije neće moći da dolaze turisti koji ovde dolaze zbog kanabisa i drugih droga, zabave ili seksa. Za sve ostale, a posebno one koji žele da ostave neki pozitivan doprinos, vrata Amsterdama su i dalje otvorena.

Inače odnedavno su iz Skupštine grada najavili da je u planu zatvaranje kafića u kojima se konzumira kanabis kako bi se, navodno, lokalno tržište lakih droga zadržalo pod kontrolom.

 

[ads2]

 

Mnogi veliki problemi u gradu podstaknuti su tržištem kanabisa, od smetnji uzrokovanih narkoturizmom do ozbiljnog kriminala i nasilja. Zabrana prodaje turistima je preko potrebna kako bi se stanje kontrolisalo, navedeno je u odluci, a prenose holanski mediji.

Istraživanja su pokazala da je samo 66 od 166 licenciranih kafića u Amsterdamu potrebno za zadovoljavanje lokalne potražnje. Holandska vlada je sprovela istraživanje koje je potvrdilo da više od polovine turista koji stižu u Amsterdam ovde dolaze samo da bi konzumirali drogu.

 

politika.rs