Aktuelnosti RS

AMBASADORKA NA MUKAMA Oprostili su joj pismo, ali šta će Izetbegović reći na KRNJU MAPU BOSNE?!

Ambasadorka BiH u Holandiji Mirsada Čolaković postala je široj javnosti poznata zbog odbijanja da preda pismo Međunarodnom sudu pravde po nalogu ministra inostranih poslova Igora Crnatka.

Mirsada Čolaković

Foto: UN / RAS SrbijaMirsada Čolaković

U uzaludnom pokušaju bošnjačkih političara da pokrenu reviziju presude protiv Srbije Čolakovićeva je delovala prvenstveno kao „vojnik SDA“, a zaštitio ju je stranački šef i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović. Međutim, nakon novog „gafa“ pitanje je da li će se sve završiti povoljno po nju.

 [ads1]

Ovog puta fotelja bi joj mogla izmaći zbog besa javnosti u Federaciji BiH, a što je nazanimljivije – ne zbog svog rada u Holandiji već zbog incidenta u Portugalu, u zemlji u kojoj BiH nema diplomatsko predstavništvo, ali koju pokriva „holandski diplomatski granak“.

Foto: avaz.ba / screenshot

U lisabonskom Parku naroda, godinu dana uoči EXPO u ovom gradu, osvanuo je informativni pano na kojem je predstavljena BiH, sa krnjom mapom. Na mapi se, naime, nalaze konture Federacije BiH, jednog od entiteta, dok Republika Srpska uopšte nije ucrtana!

[ads2]

Ambasadorka nije odgovarala na pozive iz federalnih medija, dok su službenici ambasade rekli da uopšte o tome nisu informisani.

– Hitno ćemo reagovati prema relevantnim institucijama Portugala – navodi se u odgovoru iz Ambasade BiH u Holandiji.

blic.rs