Aktuelnosti RSAuto-moto

Alkohol glavni uzrok saobraćajnih nesreća

BE5437CB-35FE-40F6-ACDC-7F8220A8AC99

Alkohol je i u protekloj godini bio glavni uzrok saobraćajnih nesreća u Republici Srpskoj. Za utjehu je to što je manji broj smrtno stradalih nego 2020. godine, pokazuju podaci Agencije za bezbjednost saobraćaja. Kažu, alkohol negativno utiče na psihofizičke sposobnosti, utiče na reakcije vozača koji su, kad popiju, skloniji brzoj vožnji.

[ads1]

 

“Ako kažem da je prošle godine 7, 8 % poginulih u saobraćajnim nezgodama u kojima je vozač imao više od 1,5 promila alkohola u krvi, onda to dovoljno govori koliko alkohol negativno utiče na sposobnost upravljanja i koliko brzo dolazi do saobraćajnih nezgoda”, rekao je Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, prenosi RTRS.

Zbog alkohola svakog vikenda iz saobraćaja bude isključeno oko 300 vozača samo u Banjaluci. Iz Policijske uprave kažu da su se, samo u novembru, desile 344 saobraćajne nesreće, što je za 7,8 više nego u istom mjesecu prošle godine. To je razlog više da se pojačane akcije kontrole saobraćaja organizuju češće. Međutim, na neke ni to ne utiče.

“I pored apela i činjenice da se naše akcije najavljuju pojedinci to ne shvataju ozbiljno tako da smo i proteklog vikenda imali 300 isključenih iz saobraćaja zbog vožnje pod uticajem alkohola”, rekao je Dragan Ćibić, zamjenik načelnika PU Banjaluka.

 

[ads2]

Da bi se pijani vozačima stalo u kraj akcije policije se nastavljaju, posebno tokom praznika. Tolerancije prema takvim vozačima kažu iz policije, neće biti.

glassrpske.com