Zdravlje

ALERGIJA NA SUNCE: Kako je najlakše prepoznati i lečiti?

32163_alergija-na-sunce_f

 

POZNATO je koliko sunčevi zraci mogu biti štetni za našu kožu i izazvati razne alergije i upale. Evo kako da na prirodan način to sprečite i na miru provedete odmor.

Žene su češće alergične

Jedna od šest osoba u proseku alergijom reaguje na naglo i preterano izlaganje suncu. Podaci pokazuju kako osip i svrab češće osete žene, a alergija na sunce najčešće se javlja u kasnim tinejdžerskim i ranim 20-im godinama. Alergijski osip imunološka je reakcija na ćelijske promene koje izaziva sunčevo zračenje, i to najčešće UVA.
[ads1]
Krema za sunčanje mora imati zaštitu od UVA i UVB zraka
Budući da alergiju izaziva UVA zračenje, najbolje je imati kremu sa zaštitnim faktorom od barem 25, i to na oba zračenja. Titan oksid u kremi posebno je dobar kod osoba sklonih alergijskim reakcijama jer gotovo u potpunosti blokirao sunčeve zrake, ali u tom slučaju koža neće dobiti ni vitamin D.

Foto: Profimedia

Kod teške alergije, javite se lekaru

Alergija na sunce često se javlja već u prvim sunčanim danima proleća. Stoga je dobro navikavati kožu na sunce i pre nego što krenete na letovanje, a jednom kad dođete na odmor, u prvim danima svakako izbegavajte sunce između 11 i 17 sati. Pomoći će i ako na suncu obučete laganu pamučnu svetlu majicu.

U slučaju jake alergije svakako potražite savet lekara dermatologa, koji može preporučiti antihistaminik ili kremu na bazi steroida, zavisno o vašem zdravstvenom stanju. Tada je važno pratiti lekarske uputstva.

Pazite ako pijete lekove, mogu izazvati alergiju

Lekovi poput onih za bolesti srca, protiv depresije ili nekih diuretika podstaći će fotosenzitivnu reakciju i promeniti svoje delovanje dok se izlažete suncu. Stoga je važno savetovati se s lekarom i ostati u hladu kako bi se izbegla oštećenja kože.

Foto: Profimedia

Zaštitni faktori prirodnih ulja:

2 do 4 – susamovo ulje
4 – ulje jojobe
5 – bademovo ulje
6 – ulje makadamije
do 6 – shea puter
do 8 – maslinovo i kokosovo ulje
10 – sojino ulje
10 do 30 – ulje čileanskog lešnika
20 – ulje pšeničnih klica
35 do 40 – ulje semenki šargarepe
30 do 50 – ulje semenki maline

Dok traje saniranje alergije, zahvaćeni deo tela ne sme se izlagati suncu pa bi bilo potrebno zaštititi taj deo odećom ili peškirom kako bi se alergija što pre smirila. Kad alergija prođe, možete sunčati i te delove tela, no dobro se namažite.

Foto: Profimedia

 

Obloge za smirenje alergije

Čistu gazu namočite hidrolatom i stavite na područje zahvaćeno alergijom na sunce. Kad se stanje smiri, mažite taj deo tela Macerata kantariona ili nevena, u koji možete dodati eterična ulja smilja, lavande, širokolisne lavande i ulje semena šargarepe.

 

[ads2]

 

 

Kupka od sode bikarbone

U vodu za kupanje dodajte 250 grama sode bikarbone i 12 kapi eteričnog ulja lavande. Ova kupka će hladiti kožu, izvlačiti vrućinu i smiriti upalu.

Foto: Profimedia

 

Lekoviti spoj aloe vere i lavande

U kašici pomešajte aloja gel s 1 kapi eteričnog ulja lavande pa premažite opečeno, crveno i bolno mesto. Ponavljajte dok se upala ne smiri.

 

Izvor: Nportal

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.