Aktuelnosti RS

Ako dovedete stranca na konak u BiH, ovo morate znati!

vgd

Ukoliko neki stranac dođe državljaninu BiH u posetu kao privatni gost, on po zakonu mora biti prijavljen u najbližem uredu Službe za poslove sa strancima ili policijskoj stanici.

Prijava boravka stranog gosta u Bosni i Hercegovini od 13. maja iznosi deset maraka. U protivnom, plaća se kazna. Nakon odlične prošlogodišnje turističke sezone ove godine BiH očekuje novi rekordan broj stranih gostiju.

Iz Službe za poslove sa strancima Ministarstva bezbednosti BiH pojasnili su za Faktor da ovu taksu ne moraju plaćati hoteli, moteli i drugi organizovani, komercijalni smeštaji.

– Za prijave boravka za strane državljane u Službi za poslove sa strancima ili policiji uspostavljena je taksa u iznosu od deset maraka. Do sad se ova usluga nije naplaćivala – rekao je u izjavi za Faktor Branislav Mojović iz Službe za poslove sa strancima.

Međutim, ova taksa ne odnosi se na hotelijere, već samo na prijave boravišta za strance koji su u privatnoj poseti smešteni u privatnom smeštaju.

– Hoteli i drugi smeštajni kapaciteti imaju zasebne prijave. Oni overavaju knjige stranih gostiju i te overe se plaćaju 50 maraka, ali se ta knjiga overava jednom godišnje u Službi za poslove sa strancima. Do sad se overa knjige stranih gostiju plaćala pet maraka – naglasio je Mojović.

Odluka o izmeni tarife administrativnih taksi objavljena je u Službenom listu 5. maja ove godine, a na snagu je stupila osam dana kasnije.

blic.rs