TurizamZlatibor

Adrenalinska avantura na srpskoj planini: 10 stvari koje treba da probate na Zlatiboru

2024856147624ffea35bc7f978293991_613x460

 

Adrenalinske aktivnosti, moderni gastro barovi, nezaboravan noćni provod, mogućnosti za aktivan odmor, ali i opuštanje u spa centrima, prelepa priroda nadomak urbanog jezgra – samo su neki od razloga zašto je Zlatibor destinacija koju vole mladi. Ovo su neki od predloga za odmor za mlade na Zlatiboru.

Vozite se kvadovima – Vožnja kvadovima će vam omogućiti da vidite i manje poznate delove najposećenije srpske planine. Mnogobrojne su maršute kojima se može upustiti u adrenalinsku avanturu na četiri točka: vožnja ka Torniku, Zlatiborskim jezerima, Semegnjevu, Čigoti i Spomeniku na Šumatnom brdu.

 

[ads1]

 

 

Oprobajte se u paraglajdingu – Iskusni paraglajderi kažu da je Zlatibor idealan za ovaj sport. Vrhovi Čigota i Tornik su omiljena uzletišta paraglajdera. Zbog odličnih uslova za paraglajding, Zlatibor se preporučuje i onima koji tek uče da lete, a takvih je, poslednjih godina, sve više. Oni koji bi samo da provere kakav je osećaj posmatrati Zlatibor iz ptičje perspektive, mogu se oprobati u tandem letu sa instruktorom, za šta nije potrebna prethodna obuka.

Doživite Zip Lajn i Avantura park – Najduži zip lajn u Srbiji nalazi se u Ljubišu, selu izvanredne lepote. Dužina je 550 metara, maksimalna visina je 130 metara, a spust traje 50-60 sekundi. Druga mesta na kojima možete pronaći zip lajn su Tornik, Avantura park u centru Zlatibora, kao i Dino Park.

Foto: RINA
Foto: RINA

Iznajmite električni automobil i obiđite Stopića pećinu – Zlatibor je moguće obići i električnim automobilom, zahvaljujući projektu „Pokreni zelenu turu“. Automobili se mogu iznajmiti za ture koje podrazumevaju obilazak Sirogojna, Stopića pećine, vodopada u Gostilju, Ljubiša, El Paso tematskog parka ili Mokre Gore i Drvengrada. A možete i sami napraviti svoju turu i krstariti „zlatnom“ planinom na „zeleni“ način. Vozila se iznajmljuju u zgradi Turističke organizacije Zlatibor, a moguće ih je preuzeti kako na info-centru, tako i u hotelu Buket.

Šetajte se zahtevnijim stazama – Zlatibor je poznat po pitomim pejzažima i blagim padinama, ali ne dajte da vas to prevari. Ima Zlatibor šta da ponudi i gostima željnim ozbiljnijeg planinarskog izazova. Staze na Torniku ili u Semegnjevu pravi su izbor, a najbolje je da šetate sa iskusnim vodičima.

Slikajte se pored jezera – Jezero u centru Zlatibora postalo je nezaobilazno mesto ako želite atraktivnu fotografiju za Instagram i društvene mreže. Prelepa zelena boja jezera, borovi u pozadini, bočne prskalice idealna su pozadina za savršenu fotografiju. Zato, izaberite svoje mesto i uhvatite trenutak.

Foto: RINA
Foto: RINA

Posetite moderne gastro barove – Osim kafana koje nude tradicionalna srpska jela, na Zlatiboru ćete uživati i u modernim gastro barovima. Gastronomska ponuda, moderan enterijer, gostoprimstvo i vrhunski specijaliteti oduševiće i najprobirljivije goste.

Opustite se u spa centru – Gotovo da nema hotela koji ne nudi svoj spa program. Masaža, bazeni sa slanom vodom, parna kupatila, tepidarijumi, finska sauna – mogućnosti za relaksaciju je bezbroj. Nakon opuštanja u prijatnom ambijentu, spremni ste za nove aktivnosti.

 

[ads2]

 

Pronađite svoj omiljeni zimski sport – Zlatibor je planina na kojoj su mnogi napravili svoje prve skijaške korake, ma koliko godina imali. I zato, ako do sada niste stali na skije, Zlatibor je pravo mesto za to. I dok je nekima skijanje omiljena zimska aktivnost, drugi uživaju u sankanju, klizanju, šetnji.

Uživajte u vožnji panoramskim točkom – Pogled na Zlatibor iz ptičje perspektive moguć je zahvaljujući novoj atrakciji, panoramskom točku. Vožnja traje oko pet minuta, a najviša tačka je na 35 metara. Točak koji ima 24 kabine postavljen je kod ulaza u turistički centar Zlatibora. Tokom večernjih sati je prava atrakcija jer se vide raskošni svetlosni efekti.

 

Izvor: B92