Aktuelnosti RSAktuelnosti VišegradFočaRogaticaRudo

6.670 đaka u produženom boravku, potrebe još veće

20181209182428_512348

 

Trenutno 6.670 mališana koristi usluge produženog boravka u osnovnim školama u RS, a interesovanje za istim je svake godine sve veće, iako neke od obrazovnih ustanova nemaju prostor da prime sve kojima je taj boravak potreban, potvrdili su nadležni.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da su usluge proširenog programa u školama besplatne, te da učenicima u produženom boravku može biti obezbijeđen obrok, što zavisi od zainteresovanosti roditelja.

“U slučajevima kada se opredijele za ugovor s ishranom, roditelji su u obavezi da snose samo troškove ishrane”, ističu iz Ministarstva.

 

[ads1]

 

 

Podsjetili su da se produženi boravak organizuje za učenike prvog razreda, odnosno prve trijade, zavisno od mogućnosti škole i zainteresovanosti roditelja.

“U ovoj školskoj godini organizovan je produženi boravak u ukupno 97 škola na području Banjaluke, Prijedora, Rogatice, Kozarske Dubice, Istočne Ilidže, Trebinja, Čelinca, Rudog, Doboja, Ribnika, Srpca, Krupe na Uni, Pala, Ljubinja, Mrkonjić Grada, Bileće, Laktaša, Bratunca, Prnjavora, Nevesinja, Sokoca, Dervente, Foče, Drinića, Kalinovika, Srebrenice, Istočnog Novog Sarajeva, Teslića, Novog Grada, Berkovića, Stanara, Višegrada, Gradiške, Broda, Gacka, Han Pijeska i Oštre Luke”, kazali su iz nadležnog ministrarstva.

Darija Mićić, direktorica OŠ “Branko Radičević” iz Banjaluke, ističe da zbog manjka prostora u školi nemaju produženi boravak iako je ovo jedna od većih škola u Banjaluci.

“Imali smo produženi boravak, ali zbog manjka prostora morali smo da ga adaptiramo u dvije učionice”, kazala je Mićićeva.

Dodala je da produženi boravak ima niz prednosti i za roditelje, jer sa djecom rade učitelji.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, ističe da sva djeca prvog, drugog i trećeg razreda borave u produženom boravku.

“Skoro sve gradske škole imaju produženi boravak, mada imamo i škole koje nemaju prostor da prime sve zainteresovane”, kazao je Popržen.

On je naveo da bi škole imale produženi boravak, moraju zadovoljiti određene propise.

 

[ads2]

 

“Što se tiče banjalučkih škola, najkritičnija je OŠ ‘Branko Radičević’, koja zbog prostornih kapaciteta ne može da organizuje produženi boravak, ali imaju veliku potrebu”, kazao je Popržen za “Nezavisne”.

Sanja Munjiza, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, kaže da skoro sve osnovne škole u Prijedoru imaju produženi boravak.

“Smatram da je to nešto što je dobro. Svakako je velika pomoć roditeljima jer mogu da ostave dijete na sigurnom”, kazala je Munjiza.

Banjalučanka Lidija K. ističe da ona i suprug rade do 17 časova, te da osmogodišnju djevojčicu moraju ostaviti u produženom boravku.

“Zadovoljna sam načinom rada produženog boravka. Dok je moja djevojčica u njemu, ima vremena i da se igra, ali i da uradi svu zadaću, a pod budnim je okom učitelja. Tako znam da je na sigurnom dok smo na poslu”, kazala je ona.

nezavisne.com