Zanimljivosti

16 recepata: Kako kombinovati med sa lekovitim biljem

honey_638zcz

Blagotvorna svojstva meda i lekovitih trava niko ne može da ospori. Njihovu efikasnost priznaju i naučnici i lekari, te ih često preporučuju za jačanje imuniteta, očuvanje opšteg zdravlja organizma i kao pomoć u terapiji različitih zdravstvenih tegoba.

Brojne su vrste meda, a svaka od njih razlikuje se po sastavu i lekovitim sastojcima. Veoma je važno znati kako ga pravilno kombinovati sa lekovitim biljem. Predstavljamo neke kombinacije:

Bagremov med

Ima prijatan, lagan ukus i miris cveta bagrema, a sadrži oko 36% glukoze. Odlično je okrepljujuće sredstvo, a preporučuje se u slučaju nesanice, bolesti gastrointestinalnog trakta, bubrega i respiratornog sistema. Takođe, posedzuje i sedativno svojstvo. Lekovite kombinacije:

Za lečenje akutnog i hroničnog gastritisa: pomešati 1 kg bagremovog meda sa 250 ml soka od bokvice i 150 ml soka aloje. Uzimati po jednu kašiku 3 puta dnevno, pola sata pre jela. Mešavinu čivati u frižideru.

Oboljenje jetre: kuvati 2 kašike suve cikorije u 5 dl ključale vode 2-3 minuta. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Zatim procediti i dodati 2 kašike bagremovog meda i 1 kašičicu jabukovog sirćeta ili limunovog soka. Odvar se pije topao tokom dana, bez ograničenja.

Bolesti bubrega: pomešati 200 g soka od limuna i 200 g bagremovog meda i čuvati u frižideru. Uzimati po 1 kašiku 3 puta dnevno, pola sata pre jela.

Lipov med

Veoma je cenjen zbog izuzetno prijatnog ukusa. Najčešće se upotrebljava u terapiji prehlade, jer deluje antibakterijski i podstiče iskašljavanje. Pomaže u lečenju bola u grlu, laringitisa, bronhitisa i bronhijalne astme. Takođe, čuva srce i ublažava bolesti bubrega, žuči i gastrointestinalnog trakta. Može da se koristi i u lečenju gnojnih rana, opekotina, ekcema, zapaljenja mlečnih žlezda i drugih upalnih oboljenja. Lekovite kombinacije:

Prehlada: pomešati 1 kg lipovom meda, 1 šolju sitno iseckanih listova aloje, 1 dl maslinovog ulja, sok od 2 limuna i 1 kašiku polena. Uzimati tri puta dnevno po 1 kašičicu mešavine rastvorene i 1 dl tople vode.

Kašalj: narendajte beli luk i dodajte lipov med (u razmeru 1:1). Pre spavanja pojesti 1 kašiku uz čašu tople vode.

Čir na želucu: svež koren čička samleti u mašini za meso, istisnuti sok i pomešati ga sa lipovim medom u razmeri 1:1. Mešavinu ostaviti da stoji u flaši 21 dan na toplom mestu i zatim je procediti. Pije se po 1 kašika 3 puta na dan 30 minuta pre jela.

Suncokretov med

Često se meša sa drugim sortama meda. Sadrži više ulja nego drugo vrste meda. Koristi se u lečenju gripa, groznice, arteroskleroze, bronhijalne astme, neuralgija i bolesti gastrointestinalnog trakta i srca. Lekovite kombinacije:

Protiv prehlade i gripa: pomešati 100 g suncokretovog meda sa sokom od 1 limuna. Uzimati po potrebi.

Za iskašljavanje: preliti 1 kašiku usitnjenih listova bokvice sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i dodati 30 g suncokretovog meda. Uzimati po 1 kašiku 3 puta dnevno.

Protiv alergija: pomešati pola kilograma suncokretovog meda sa 150 g cejlonskog cimeta i ostaviti poklopljeno da odstoji na hladnom mestu 3 dana. Uzimati svako jutro po 1 kašičicu mešavine, pola sata pre doručka.

Livadski med

Dobija se od nektara raznog livadskog cveća. Najkompleksniji je i sadrži najviše vitamina. Odlično je antimikrobno i antigljivično sredstvo. Zbog sadržaja vitamina, livadski med treba uzimati u vremene jesenjih i prolećnih prehlada, jer pomaže u lečenju respiratornih oboljenja. Osim toga, reguliše rad digestivnog trakta, blagotvorno djeluje na jetru i bubrege, a posebno se preporučuje srčanim bolesnicima. Lekovite kombinacije:

Za lečenje gripa: pomešati pola kilograma livadskog meda sa 3 kašike narendanog korena đumbira. Uzimati 3 puta dnevno po 1 kašičicu mešavine, rastvoren u čaši tople vode.

Urinarne infekcije:

Pomešati pola kilograma livadskog meda sa 200 g samlevenog ploda brusnice, 2 kašike cimeta i 5 ispasiranih čenova belog luka. Uzimati po 1 kašičicu mešavine, 3 puta dnevno, pre jela.

Za mršavljenje: pomešati 500 g livadskog meda sa 150 g narendanog korena rena i sokom od 2 limuna. Pomešati o ostaviti da odstoji u frižideru 2 dana. Uzimati po 1 kašiku mešavine rastvorene u šolji tople vode, pola sata pre doručka.

Med od kestena

Med od pitomog kestena izrazito je karakterističnog, pomalo gorkog ukusa. Ima dobra antimikrobna svojstva. Koristi se u lečenju gastrointestinalnih i bubrežnih bolesti. Lekovite kombinacije:

Bolesti bubrega: preliti 2 kašike ranjenika sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 1 sat. Procediti i pomešati sa 2 kašike meda od kestena. Piti 4-5 puta dnevno po 25-30 ml.

Gastritis sa pojačamom kiselinom: pomešati po 20 g lanenog semena, plodova komorača, korena sladića, cvetova lipe, listova nane. Dve kašike mešavine preliti sa 0,5 l ključale vode, kuvati 10-15 minua, ostaviti da odstoji 1-2 sata. Procediti i dodati med od kestena u razmeri 1 kašika na 200 ml čaja. Pije se toplo po 100-150 ml 3 puta na dan, sat i po do dva pre jela.

Šumski med

Ovaj med potiče od medne rose ili medljike sa različitih vrsta listopadnog i četinarskog drveća. Zahvaljujući bogatom mineralnom sastavu, šumski med se koristi za jačanje srca i celokupnog organizma kao i za podizanje nivoa hemoglobina u krvi. Preporučuje se i rekonvalescentima. Lekovite kombinacije:

Za jačanje krvi: pomešati 500 g šumskog meda sa 200 g samlevenih semenki koprive. Ostaviti da odstoji u frižideru 48 sati, a zatim uzimati 3 puta dnevno po kašičicu mešavine.

Za jačanje imuniteta: pomešati 500 g šumskog meda sa 150 g sitno iseckanih mladih borovih iglica i ostaviti da odstoji na hladnom mestu 21 dan. Uzimati po jednu kašičicu mešavine, dva puta dnevno, pola sata pre jela.

stazamazdravlja.com  / Lekovito bilje