Srbija

13 GODINA OD SMRTI BIVŠEG PREDSEDNIKA: Milošević prvi upozorio na zlo koje preti svetu

05Milosevic_620x0

NIJE osuđen za zločin i genocid. Nije svoj narod i otadžbinu opteretio overenim pečatom krivice. Nema tog pečata!

Slobodan Milošević predsednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, devedesetih, nije ostavio taj teret svom narodu, ali ga i dalje razapinju. Ne zbog njega samoga, već zbog ovovremenih srpskih lidera koji se sudaraju sa gotovo istim nemanima sa kojima se sudarao i on. Vreme u kojem je dobijao bitke, a rat, može se reći, još traje koincidira sa njegovim dobom. Njegova proročka upozorenja tek se otvaraju i sve je više onih koji u mozaiku njegove borbe slažu pločice koje ga oslobađaju bilo kakve krivice. Sve je više onih koji su spremni da posvedoče da je sopstveni život uložio u odbranu Srbije, njenog naroda i – sopstvenog.

– Ništa se, posle Miloševića, prema Srbiji nije promenilo. Oni koji ispostavljaju račune na istim su adresama, njihovi interesi su isti, posle Miloševića samo je odloženo rasparčavanje srpskih teritorija, a nisam sigurna da li će biti i naknadnih zahteva, posle samoproglašenja Kosova i Metohije, koje je pomogla takozvana međunarodna zajednica – kaže, za “Novosti”, Jelena Guskova, ruski stručnjak za Balkan. – Sa onim s čime se suočavao Milošević, suočavaju se i danas lideri u Srbiji. Važno je zaustaviti eroziju. A, pitam se, je li to moguće.

 

[ads1]

 

Trinaest je godina od Miloševićeve smrti u ćeliji Haškog tribunala, 11. marta 2006. godine. A, deceniju i po od početka suđenja pred Haškim tribunalom a koje su svetski mediji proglasili – procesom stoleća.

Ovaj proces u kome je nekadašnji predsednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije briljirao, vratio nas je u fokus njegove odbrane koja je zaokupila milione televizijskih gledalaca, širom sveta. Zaista je to bio svetski događaj broj jedan, ali slaba pouka za tadašnju vlast u Srbiji. “Novosti” u posedu imaju audio i video zapise sa tog procesa.

 

 

Izdvajamo, povodom ove godišnjice, tek nekoliko sekvenci koje Jelena Guskova navodi kao dokaz da su Srbija i njeno rukovodstvo pod konstantnim pritiskom da odustanu od Kosova i Metohije, ali u kasnijoj fazi i od drugih delova sopstvene teritorije. Milošević je, nalazimo u dokumentima, u prvom danu svoje odbrane pred Tribunalom, u februaru 2002. godine upozorio na stvaranje velike Albanije. Bio je eksplicitan da “nije više Tirana u ulozi glavnog kreatora velike Albanije, već je to Priština”. Ukazao je na porast terorizma na Kosovu i Metohiji, citirao je nemačke izvore da je “glavni ratni piroman, potpaljivač ratova u Jugoslaviji bila Nemačka, a Amerikanci su požar gasili benzinom”, kao što se to ponovilo i na Kosovu i Metohiji.

Slobodan sa suprugom Mirom 1996.

U potpunosti je razotkrio interese velikih sila u prekomponovanju zapadnog Balkana prema sferama uticaja moćnika. Do najsitnijih detalja je, tokom odbrane pred Tribunalom, približio svetskoj javnosti i posledice NATO agresije koja je usledila nakon predstave u Račku. Pobrojao je, u detalje, štete na imovini. Imenovao je ljudske žrtve, srpske i nealbanske, izračunao štetu nanetu srpskoj privredi, naveo koliko su pod bombama stradale kosmetske svetinje. Govorio je pred sudijama Tribunala gotovo tri dana.

Slobodan Milošević tokom suđenja u Hagu

– I šta se od tada promenilo, ponovo Srbiji prete ratom na Kosovu – kaže Jelena Guskova. – Najvažnije je taj rat izbeći. Najvažnije je sačuvati živote.

Jelena Guskova / Foto V. Danilov

POMEN U POŽAREVCU

Udruženje “Sloboda”, koje čuva i neguje uspomene na delo Slobodana Miloševića, najavilo je da će danas na mestu na kome počiva Milošević biti položeni venci i cveće i dočekani poštovaoci iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske. Hiljade građana dosad je prošlo i poklonilo se spomeniku Miloševiću u Požarevcu, gde on počiva u porodičnom dvorištu njega i njegove supruge dr Mire Marković.

 

[ads2]

 

Slobodan Milošević sa građanima

SAM SEBI PODIGAO SPOMENIK

Od prošle godine traje inicijativa građana da se Miloševiću u prestonici Srbije podigne spomenik. Brojne ugledne ličnosti i deo vladajućih partija podržali su ovu inicijativu, a Uroš Šuvaković, jedan od članova Udruženja “Sloboda”, smatra:

– Milošević je sam sebi, svojim delom, za života podigao spomenik.

novosti.rs