Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / Studenti u amfiteatrima,“plan B” onlajn predavanja

Studenti u amfiteatrima,“plan B” onlajn predavanja

20200926000837_333497

 

Predavanja u novoj akademskoj godini studenti u Srpskoj slušaće u amfiteatrima, uz poštovanje mjera zaštite od virusa korona, dok je onlajn nastava “plan B” u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

Zaključeno je to u petak na sastanku ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđana Rajčevića i predstavnika javnih univerziteta, studentskih domova, Unije studenata i Instituta za javno zdravstvo.

– Dogovoreno je odvijanje nastavnog procesa po “klasičnom” modelu, fizičkim prisustvom nastavnika i studenata uz postojanje “plana B – onlajn predavanja” u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije – objavio je Rajčević nakon sastanka na kojem je usvojen plan za početak nove akademske godine.

 

 

Kako je istakao, usvojene su preporuke Instituta kojima su propisane epidemiološke mjere, u skladu sa kojima su rukovodstva visokoškolskih i ustanova studentskog standarda obavezna da organizuju proces.

– Naknadno će se sa Institutom propisati mjere koje se odnose na praktični dio, na onim fakultetima koji organizuju i taj vid nastave – naglasio je Rajčević.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Banjaluci Strain Posavljak rekao je za “Glas Srpske” da će iduće sedmice biti sjednica Senata na kojoj će detaljno razgovarati o organizaciji nastave na fakultetima.

– Na fakultetima sa puno studenata predavanja će, najvjerovatnije, biti organizovana u grupama. U slučaju da dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, bićemo spremni da pređemo na onlajn model – istakao je Posavljak.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić kaže za “Glas” da će gostujući profesori nastavu moći da drže onlajn, za razliku od domaćih nastavnika.

– Na sjednica Senata ćemo utanačiti sve detalje. Između ostalog, dogovor je da predavanja budu snimljena, kako bi u slučaju infekcije studenti imali na osnovu čega da spreme ispit – kazao je Kulić.

 

 

Potpredsjednik Unije studenata RS Nikola Bojić istakao je da je klasična nastava najbolji mogući model za studente.

– Nije isto slušati nastavu uživo i onlajn. Mnogo je lakše za studente da sve postignu ako se nastava bude odvijala na klasičan način. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije neće nam biti problem da nastavu pratimo od kuće – kazao je Bojić.

Nastava na fakultetima za brucoše trebalo bi da počne 5. oktobra, a za ostale studente početkom novembra.

Maske i razmak

Institut za javno zdravstvo ranije je visokoškolskim ustanovama dostavio preporuke za tri modela održavanja teorijske nastave. Pored klasičnog, predloženi su modeli nastave na daljinu i kombinovani. U preporukama za klasični model nastave, između ostalog, navodi se da će studenti i profesori tokom predavanja morati nositi maske, te da je između studenata, kao i zaposlenih, obavezna fizička distanca od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru.

glassrpske.com

Check Also

167872

U Srpskoj 403 novooboljelih, 1 iz Višegrada, 7 iz Foče, 1 iz Čajniča, 7 iz Rogatica, 1 iz Rudog

  Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u …

Powered by Master Media (TM)