Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Slavna ćuprija na Drini iz drugog ugla (VIDEO)

Slavna ćuprija na Drini iz drugog ugla (VIDEO)

na-drini-cuprija

 

“E zato je, poslije česme, najveći sevap sagraditi ćupriju i najveća grehota dirati u nju, jer svaka ćuprija, od onog brvna preko planinskog potoka pa do ove Mehmed-pašine građevine, ima svog meleća koji je čuva i drži, dok joj je od Boga suđeno da stoji”.

Ovako stoji u čuvenom djelu “Na Drini ćuprija” Ive Andrića za koju je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

 

 

 

Most Mehmed-paše Sokolovića ili Stari most u Višegradu izgrađen je na rijeci Drini. Nalazi u Višegradu, blizu granice između Bosne i Hercegovine i Srbije i predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela arhitekture koja je nastala u razdoblju od 15. do 19. vijeka u Bosni i Hercegovini. Most Mehmed-paše Sokolovića je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Zajedno sa Starim mostom u Mostaru, nalazi se na UNESCO-ovoj listi mjesta svjetske baštine u Bosni i Hercegovini.

 

Most je izgrađen u periodu od 1571. do 1577. godine pod budnim okom priznatog turskom graditelja Kodže Mimara Sinana, inače dvorskog arhitekte Osmanskog carstva. Zadužbina je Mehmed-paše Sokolovića, velikog vezira trojice sultana (1565-79) – Sulejmana Veličanstvenog, Selima II i Murata III.

Slavnu ćupriju pogedajte iz jednog drugog ugla u video prilogu N1 i Dron.ba.

(N1)

Check Also

20190704130137-287699

UHAPŠEN ZBOG ŠVERCA ORUŽJA Pop iz Višegrada pušten iz pritvora

    Bojan Glišić (38), sveštenik Dabrobosanske mitropolije koji je uhapšen zbog trgovine eksplozivom,  pušten …

Powered by Master Media (TM)