Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / POČELA MALA ŠКOLA PČELARSTVA

POČELA MALA ŠКOLA PČELARSTVA

D20B5DA0-AC04-427A-8148-A6A001F75D02
VIŠEGRAD – Prvim predavanjem o značaju i ulozi pčela u prirodi i životu čovjeka, koje je u sali Hotela „Višegrad“ održao pčelar Božo Кakuća danas je počela „Mala škola pčelarstva“ koju je organizovalo Udruženje pčelara „Višegrad“.
Predsjednik ovog udruženja Radoje Tasić je rekao da je Upravni odbor donio odluku da se organizuje ova škola kojoj je na prvom času prisustvovalo desetak onih koji će biti budući pčelari.

 

„ Cilj ove škole je da se omasovi i podmaladi udruženje koje ima od 30 do 50 članova jer ovakav način obuke za bavljenjem pčelrstvom udruženje nije organizovalo u poslednjih deset godina, „rekao je Tasić.
Tasić je dodao da postoji mogućnost da polaznici škole budu učesnici IFADOVOG projekta koji je u toku i u kom bi mogli da prvu opremu za pčelarenje dobiju po upola manjoj cijeni.
Predsjednik Skupštine udruženja pčelara Goran Lončarević je istakao da su predavači istaknuti višegradski pčelari i da će se održati ukupno deset predavanja.
„ Projekat će, obećano nam je, podržati i opština Višegrad, koja je i dosad slične podržavala a da podsjetimo da je između ostalog na kraju prošle godine po pravilniku o stimulacijama pčelarima isplaćen podsticaj, „ dodao je Lončarević.
Predavač Božo Кakuća je ponovio da bez pčela nema života na planeti Zemlji i da pčele opraše 80 odsto biljaka u prirodi.

 

„Učesnicima škole sam objasnio prve korake u pčelarstvu, upoznao ih sa anatomijom pčele i radom pčelinje zajednice tokom cijele godine a bilo je riječi i o osnovnom priboru za početnike i drugim temama iz ove oblasti, „ naglasio je Кakuća.
Sledeće predavanje na „Maloj školi pčelarstva“ održaće se u sali Doma zdravlja .
O nabavci rojeva govoriće pčelar Božo Sarić.
Iz Udruženja obavještavaju da još nije kasno da se zainteresovani uključe u ovaj vid obuke budućih pčelara.

V.V. – fb/visegradskevijesti

Check Also

89611563

Porast evidentiranih krivičnih djela iz oblasti visokotehnološkog kriminlaiteta

U Policijskoj upravi Foča, danas 18.02.2020.godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata …

Powered by Master Media (TM)