Zanimljivosti

Јokić: Može se postići stabilan rod kruške

080633

Kontrolom bujnosti kod kruške može se postići stabilan rod, što pokazuju i rezultati ogleda, rekao je stručni saradnik za voćarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mirko Јokić.

Јokić je u voćnjaku Milana Kneževića u Novom Gradu, gdje je drugu godinu rađen ogled, rekao da je zahvaljujući adekvatnim mjerama sačuvan rod uprkos mrazu u noći između 25. i 26. aprila na ovom području.

On je na prezentaciji rezultata ogleda okupljenim voćarima skrenuo pažnju na najčešće greške koje su evidentne u uzgoju kruške.

“Problem je što se tehnologija uzgoja i koncept rezidbe jabuke preslikava na krušku i voćari ne znaju kako uraditi rezidbu”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, ove dvije voćne vrste imaju različite podloge i zato i različitu bujnost.

“Naši voćari obično previše režu krušku, da bi to pravilno uradili potrebno je da poznaju biologiju kruške”, napomenuo je Јokić.

On je praktično pokazao kako bi trebalo formirati stablo i naglasio da je do sada korištena praksa povijanja donjih grana pogrešna, jer smanjuje rod.

Јokić je dao i preporuke o prihrani voćnjaka, rekavši da odmah nakon berbe treba obaviti prvu prihranu ureom preko lista, a drugu u fazi opadanja lista.

Vlasnik voćnjaka Milan Knežević kaže da, zahvaljujući stručnoj pomoći Resora, u ovom voćnjaku imaju redovno stabilan prinos.

“Uprkos mrazu, ove godine imali smo nadprosječni rod kruške, a oko 90 odsto roda je prve klase”, istakao je Knežević.

SRNA