Breaking News
Home / Zanimljivosti / Autorka BLOGA O PLETENJU otkriva kako da ispletete USKRŠNJE ZEČIĆE od vunice

Autorka BLOGA O PLETENJU otkriva kako da ispletete USKRŠNJE ZEČIĆE od vunice

Pleteni-zečići

Kada se iz kompanije Halo oglasi u kojoj prodaje oglasni prostor vrati u svoj stan na Karaburmi i posveti kući i porodici Valentina Vujačić (46) prepušta se svojim hobijima: pletenju, držanju radionica o pletenju i pisanju tekstova za blog o pletenju. Tamo je objedinila sva svoja znanja i interesovanje prema digitalnim medijima i strast prema ručnom radu i spojila ih u jedno ime – Cloopko (Klupko).

Naučila je da plete sa deset godina jer je od najranijeg detinjstva posmatrala majku kako stvara velike i komplikovane stolnjake i zavese, džempere i zanimljive goblene. Pored pletenja, ume i da hekla i da veze i ima u planu da na blogu predstavi i heklane predmete.

Za nju je to jedna vrsta dnevnika jer je putem uputstava i tutorijala želela da predstavi sve ideje i da sa čitaocima podeli iskustva sa svog putovanja kroz svet pletenja. Za sada je najposećeniji tekst o narukvicama, koje su od svih predmeta na blogu najjednostavnije za izradu, dok je na fejsbuku objava o pletenim tašnicama dostigla najveću vidljivost.

– Pripremala sam se devet meseci, a onda se sve skockalo, brat mi je poklonio dobar foto-aparat i ja sam se našla na internetu. Predmeti koje predstavljam nastaju iz želje da ispletem zanimljive stvari sa ličnom notom, koje su namenjene mojim bližnjima i prostoru koji me okružuje.

Na Valentininom blogu možete naći uputstvo i kako da, na primer, ispletete džemper sa pletenicama za psa.

– Svi članovi naše porodice ljubitelji su životinja, što smo preneli i na ćerke koje od malih nogu slobodno prilaze kucama i macama. Od ljubimaca u kući imamo akvarijum sa ribicama, morsko prase Micu i jednu vrstu guštera, bradatu agamu (ili bradatog zmaja) po imenu Lu.

Očaravajuća čivava Kiki, Valentinine prijateljice Saške bila je manekenka na snimanju

Svoje čitateljke naučila je i kako da naprave tašnu sa sovama, po ideji njenih ćerki.

– Kada sam radila ukrasnu jastučnicu, njihova zamisao bila je da u sličnoj formi ispletem tašnice, i bile su vrlo uporne u tome. Milena (11) je izabrala plavo-crnu, a Jana (8) ciklama-ljubičastu kombinaciju. Sada svaka svoju tašnicu rado nosi, ali je došlo vreme da napravimo letnje varijante, tako da smo u fazi razrade ideja. One su najveći izvor moje životne energije, obe treniraju tekvondo u Taekwondo klubu Galeb, a Jana ide i u školu glume kod Katarine Gojković – priča mi Valentina.

Pred veliki praznik moja sagovornica pripremila je foto-tutorijal za pravljenje uskršnjeg zeca. Iako joj je delovalo nemoguće da se u nekoliko koraka može napraviti taj oblik, pokušala je i uverila se da je jednostavno. Za izradu jednog zeca koju je prikazala na blogu, potrebno je od sat i po do tri sata vremena, što zavisi od veličine zeca i debljine vunice. Valentinin prilog o tome i šeme pronađite OVDE.  

Pre Cloopka plela je isključivo odevne predmete za sebe poput džempera, prsluka i haljina, a kasnije i ćerkama nešto zanimljivo i drugačije.

Zahvaljujući blogu istražila je i druge segmente od kojih joj je, kako kaže za Priče sa dušom, najprivlačnija dekoracija enterijera, pa su tako nastale bundevice, zečevi, ukrasna jastučnica, ukrasi za jelku.

Naziv bloga podseća na pletenje, ali i na familiju Valentininog oca Kluvčarevci po nekim klubadima koje su nosili njeni preci iz sela Gornji Striževac u okolini Babušnice

Pletenje na mene utiče podsticajno. Inspiraciju nalazim u razgovoru sa ćerkama, u prodavnicama vunice, gde me često privuče neka određena vunica zbog strukture ili boje, na društvenim mrežama kada naiđem na zanimljivo rešenje, u prodavnicama odeće kada vidim neki džemper koji bih uradila na svoj način – u drugom prepletaju, na primer.

Pored najrazličitijih vrsta vunice i konca za pletenje, za izradu predmeta potrebne su joj različite igle za pletenje, heklice, igle za šivenje, konac za šivenje, kao i dodatni materijali: dugmad, satenske trake, punjenje za jastuke, lavanda. Za izradu materijala koje postavlja na blog potrebni su joj dobar foto-aparat i predmeti koje koristi za pozadinu ili podlogu za fotografisanje: različite činije, drvene kutije, drvene ukrasne daske.

– Najviše volim prirodne materijale, drvo pre svega, a više zanimljivih drvenih podloga dobila sam od prijatelja iz jedne novosadske stolarske radionice za nameštaj od punog drveta.

Valentina ume dosta toga da isplete, a jedan od narednih izazova biće joj tašna. Na spisku želja su i čarape za jogu. Iako nema onoliko vremena za blog koliko bi želela, kaže da je najvažnije da je ovaj hobi oplemenjuje i hrani joj dušu.

 www.pricesadusom.com 

 

Check Also

20201105111847_630108

Čime sve životinje mogu da nas zaraze i kako da to spriječimo

  Zoonoze su infekcije i oboljenja životinja čiji se uzročnici u prirodnim uslovima mogu prenijeti …

Powered by Master Media (TM)