Aktuelnosti Višegrad

„ZLATNE RUКE PODRINJA“ – OČUVANJE TRADICIJE DOMAĆE RADINOSTI

Tradicionalna manifestacija „Zlatne ruke Podrinja“, održana je danas, po jedanaesti put, na Vizantijskom trgu u višegradskom turističkom kompleksu Andrićgrad.

Na štandovima su izložene rukotvorine, pčelinji proizvodi, ručno izrađen nakit, igračke, ručno pletene korpe te 40 najboljih fotografija sa konkursa „Fotografijom kroz Srpsku 2023“ i još dosta toga što podsjeća na prošla vremena.

Manifestaciju je organizovala Turistička organizacija Višegrad pod pokroviteljstvom opštine Višegrad, a otvorio ju je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević koji je rekao da je ovo događaj koji podsjeća na vrijednosti iz prošlosti.

„Ovo je manifestacija koja ne dopušta da zaboravimo sve ono što je staro i dobro, a sve ove rukotvorine, proizvodi i stari zanati potvrda su da se to treba sačuvati za buduće generacije“, rekao je Đurević.

Da je cilj ove manifestacije upravo očuvanje tradicije i kulturne baštine potvrđuje i vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Višegrad Branislav Andrić.

„Jedan od naših glavnih zadataka je čuvanje kulturnih vrijednosti, etnografije, tradicije i baštine, te da stare zanate, koji pomalo padaju u zaborav, afirmišemo i zainteresujemo mlade ljude da se bave njima“ istakao je on.

Pavić Milomirka iz Gorjana kod Užica i nakon penzije nastavila je da se bavi korparstvom, kako kaže najpre iz ljubavi ali je to preraslo u posao kome se priključio i njen suprug.

„Кada smo tek počinjali bilo je teško doći do vrba, od kojih pravimo korpe, pa smo napravili svoj vrbak i sada imamo crveno, žuto i belo pruće i raditi je zadovoljstvo“, kaže Pavićeva.

Predsjednica Udruženja žena „Sokolica“ iz Sokoca Zorica Mirivić kaže da je prioritet njihovog rada predstaviti proizvode sa Romanije.

„Mi čuvamo stare zanate, posebno proizvodnju od vune, od starih vunenih čarapa, prisutnih svuda u svijetu, do specifičnih tehnika rada sa vunom kako bi je vratili, kao izuzetan prirodan proizvod, u svakodnevnu upotrebu“, istakla je ona.

U programu svečanog otvaranja manifestacije učestvovala je vokalni solista Mirna Кarabatak.

O.MARКOVIĆ