Vrijeme

Zima i dalje drma Srpsku i region, snega će biti DO KRAJA VIKENDA: Danas vrhunac LEDENOG TALASA, jutarnja temperatuta i do -22

XFiktkqTURBXy8xMzYwOTE0ZTg5M2U5MWEyOTFmNzI0NDBhOTk5NDFiZi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Republika Srpska će se danas suočiti sa najhladnijim danom ove zime, sa jutarnjom temperaturom koja će se u višim predelima spustiti i do -22 stepena.

Analiza Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da će ujutro biti izuzetno hladno sa jakim mrazem i umereno oblačno, tek nas u poslepodnevnim satima očekuje naoblačenje sa snegom.

– Jutarnja temperatura ići će od -16 do -11 stepeni, na jugu do -5, a u višim predelima ponegde i do -22 stepena. Najviša dnevna temperatura vazduha biće od -5 do jedan, na jugu do pet stepeni Celzijusovih. Popodne će na jugu najpre padati sneg koji će postepeno preći u kišu, dok će na zapadu biti snega koji će se širiti prema istoku i do večeri zahvatiti sve krajeve – navode u ovom zavodu.

Meteorološke prognoze pokazuju da će snega će biti sve do kraja vikenda, dok se od sutra očekuje postepeni porast temperature, ali uz jače padavine.

[ads1]

 

Sneg je do sada napravio problem u mnogim opštinama u RS, a u Driniću je i dalje na snazi vanredno stanje.

Iz Republičke uprave civilne zaštite saopštili su da je zbog hladnoće i snežnih padavina u opštinama Novi Grad, Petrovac, Kupres i Kneževo prekinuta nastava u osnovnim školama.

U Kostajnici su juče i dalje bili neprohodni putevi prema selima Zovik, Podoška, Pobrđani i Studena, koja su već treći dan bila odsečena od ostatka opštine. Visina snežnog pokrivača juče ujutro iznosila je oko 90 centimetara u gradu, a na platou Balja oko 180 centimetara, dok na pojedinim mestima ima snežnih nanosa visokih tri do četiri metra.

Kritično je i na području opština Novi Grad i Krupa na Uni, gde zimske službe neprestano čiste lokalne puteve.

Načelnik opštinskog Odeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u Novom Gradu Zoran Mijatović rekao da je za dan stiglo 11 poziva za pomoć u seoskom području.

– Imali smo poziv i meštanina Žuljevice koji nije mogao doći do sena za svoje stado od 300 ovaca, pa je na tome rađeno do kasno u noć – rekao je Mijatović.

[ads2]

 

Stanje prirodne nesreće

Zbog obilnog snega, u Bihaću i Cazinu proglašeno je stanje prirodne  nesreće, a građanima su na raspolaganje stavljene sve snage.

– Pokušavali smo se izboriti sa snegom, ali nove padavine prevazilaze  mogućnosti dežurnih službi. Odlučili smo da proglasimo stanje prirodne nesreće kako bismo angažovali dodatna sredstva i pokušali izaći nakraj sa ovakvom situacijom. Otvorili smo i liniju za građane na koju mogu prijaviti sve problem – rekao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

blic.rs