Zanimljivosti

X klasa – Mercedes-Benz luksuzni pik-ap

mercedes-benz-x-class-16-01

Mercedes-Benz X-klaseMercedes-Benz X-klase
Mercedes-Benz je predstavio svoj prvi pik-ap srednje veličine. Model je nazvan X-Class. Prezentacija je održana na posebnom događaju u u Stokholmu gde je pružen konkretan pogled na novi pik-ap premium klase. Mercedes-Benz je to impresivno prikazao sa dve varijante dizajna svog koncept vozila Mercedes-Benz Vans.

Konceptom X-klase, Mercedes-Benz Vans pokazao je da ni jedan automobilski segment nema nameru da ostavi nepokriven. I ne samo to, pokazali su da može da se napravi premium pik-ap koji je kombinacija najboljeg iz dva sveta.

Konceptna X-klasa snažni je pustolov koji poseduje sve prednosti klasičnog pik-apa – tvrd, funkcionalan, snažan i sa off-road sposobnostima. Istovremeno koncept X-klasa moderan je istraživač koji ide korak dalje i pokazuje po čemu će pik-ap s trokrakom zvezdom da bude prepoznatljiv – biće radno, porodično, terensko, urbano, snažno i savremeno vozilo. Mercedes će tako da postane prvi premium proizvođač s ponudom u segmentu srednje velikih pik-apova.

Daimler AG je uložio devetocifreni iznos u ovaj projekt kojim će krajem 2017. godine pod imenom Mercedes-Benz X-klasa obogatiti ponudu na tržištima Argentine, Brazila, Južne Afrike, Australije, Novog Zelanda i Evrope.

Globalno tržište srednje velikih pikapova prolazi kroz radikalnu transformaciju. Prošlo je vreme kada su se ova vozila kupovala kao puke “radne mašine”. Umesto toga, oni su sve popularniji kao svestrana vozila za istovremenu privatnu i poslovnu upotrebu, ali i kao vozila za isključivo ličnu upotrebu. Procenat privatne upotrebe pikapova u stalnom je porastu već godinama, zato dupla kabina nudi mesta za pet osoba. Sličan razvoj dogodio se u segmentu terenskih vozila pre 20 godina. Nedugo zatim, Mercedes-Benz bio je prvi premium proizvođač koji je lansirao terenac (SUV) M-klasu i potpuno redefinisao off-road segment, ali i ostvario trajni uspeh.

Kao što je uobičajeno kod Mercedes-Benza, kupci X-klase moći će da biraju između različitih paketa opreme i da prilagode eksterijer i enterijer. Osim toga, Mercedes će da razvije poseban asortiman dodatne opreme za teretni prostor, liftova, prekrivki i razne styling elemente. Mnoštvo unutrašnjih komponenti koje kupci poznaju i cene iz C-klase i V-klase naći će se i u X-klasi – od kvalitetnih materijala i infotainment sistema do ergonomskih udobnih sedišta.

Pik-ap ponudiće Welcome Home osećaj tipičan za Mercedes i definisaće novi nivo udobnosti i vrednosti u segmentu srednje velikih pikapova.

Snažan pogonski sistem i posebno razvijeno oslanjanje omogućiće nosivost veću od 1,1 tone i vuču do 3,5 tona. Dovoljno snage za prevoz oko četiri kubna metra,  što je ekvivalentno, prema mišljenju inženjera, 60 gajbi piva ili jedrilice na prikolici. U isto vreme, oslanjanje će da obezbedi visoku udobnost vožnje – na putu i van njega.

Mid-size pikapovi trenutno imaju najveći udeo u ukupnom tržištu automobila u Australiji s 14,1 odsto. Sledi Argentina s 11,6 odsto. To znači da u tim zemljama, jedno od svakih osam registrovanih vozila je kamionet ove veličine. U Brazilu ima udeo od gotovo pet odsto ukupnog tržišta automobila. Taj broj je 0,5 odsto u Nemačkoj, 1,3 odsto u Velikoj Britaniji, 1,4 odsto u Turskoj i 0,8 odsto u Rusiji.

Na osnovu istraživanja, Mercedes-Benz je identifikovao pet grupa kupaca X-klase, koji su različitog značaja u pojedinim zemljama.

1. Važna ciljna grupa su porodice s aktivnim načinom života i afinitetom za premium proizvode. Oni koriste pik-ap uglavnom za odlazak na posao, u kupovinu, prevoz dece u školu ili na sportske aktivnosti, za vikend izlete i odmor. Ključna tržišta su Brazil, Argentina, Australija i Južna Afrika.

2. Druga ciljna grupa za X-klasu su uspešni avanturisti, koji žive u urbanoj sredini i bave se sportovima na otvorenom, kao što su skijanje ili jahanje, jet-ski, ili imaju svoj čamac. Njima je potrebno udobno premium vozilo za svakodnevnu upotrebu koje u isto vreme pruža dovoljno prostora i nudi kapacitet za njihovu opremu za rekreaciju. Top tržišta su Australija, Južna Afrika, Brazil, Velika Britanija i Nemačka.

3. Osim toga, Mercedes-Benz pikap imaće potencijal trendovski nadahnutih individualista s afinitetom prema premium proizvodima. Oni vode nezavisan način života i žele vozilo izvan mainstreama koji naglašava njihovu osobenost i status jedinstvenim dizajnom. Nezavisni individualisti koriste pikap kao “svakodnevno vozilo” u gradu, za večernje i vikend aktivnosti, kao i za sportske događaje. Ključna tržišta za ove ciljne grupe su Nemačka, Velika Britanija, Južna Afrika i Brazil.

4. Četvrta grupa kupaca su preduzetnici poput građevinara, arhitekata i preduzimača koji žele da pik-ap koriste za komercijalne i lične potrebe: službeno vozilo za susrete s kupcima, pogodno za transport kupaca i zaposlenih, zatim alata i građevinskog materijala, kao “svakodnevno vozilo”, ali i kao vozilo za vikend aktivnosti. Značajna tržišta su Nemačka, Velika Britanija, Australija i Argentina.

5. Na kraju, tu su i zemljoposednici i farmeri, poput farmera u Argentini, poljoprivrednika u Brazilu ili vinara u Južnoj Africi, koji će kamionet da koriste za komercijalne i lične potrebe. Potrebno im je vozilo kojim prolaze kroz makadamske terene i ima dovoljno nosivosti i vučnog kapaciteta. S druge strane, ono mora da bude pogodno za vožnju kupaca i dobavljača, kao i za upotrebu kao “svakodnevno vozilo” za porodicu.

Top verzije Mercedes-Benz X-klase biće opremljene V6 dizel motorom i sedmostepenim automatskim menjačem. Sistem pogona na sva četiri točka 4Matic specijalno je podešen za novi model. U ponudi će da bude i verzija sa pogonom na zadnje točkove, kompanija ne isključuje mogućnost AMG-verzije.

Glavni konkurenti X-Klasi biće već etablirani modeli poput Toyote Hilux i Nissan Navare, ali i Renault Alaskan, Volksvagen Amarok, Mitsubishi L200, Ford Ranger…

Lansiranje Mercedes-Benz X-klase u Evropi biće krajem 2017. godine. Proizvodiće se u saradnji s Renault-Nissan grupacijom za evropske zemlje, Australiju i Južnu Afriku u Nissanovoj fabrici u Barceloni, a za latinoamerička tržišta u Renaultovom pogonu u argentinskoj Cordobi, gde je početak prodaje planiran za 2018. godinu.
Mercedes-Benz X-klaseMercedes-Benz X-klase

netauto.rs