Srbija

Voćnjak u brzoj pošti

cacak-institut-za-vocarstvo-rasadnik-branko-jovanovic-g-otasevic

Institut za voćarstvo iz Čačka prodao čak 200.000 izdanaka maline u pretplati

Čačak – Institut za voćarstvo pripremio je za prodajnu sezonu, koja je upravo počela, 100.000 drvenastih sadnica i 300.000 izdanaka maline i kupine. Naučna kuća iz Čačka decenijama je vodeći proizvođač ovog materijala u Srbiji, ali se nikad do ove godine nije dogodilo da čak polovinu proda u pretplati.

– U našem matičnjaku na brdu Grad kod Kosjerića 2. novembra počelo ja vađenje izdanaka maline i računamo da će taj posao biti završen za dve sedmice. Odgajili smo oko 250.000 izdanaka sorata vilamet miker, ali nisam siguran da li će ijedan biti iznet u maloprodaju. Jer, čak 90 odsto proizvodnje rezervisano je za voćare koji su novac poslali unapred – kaže za „Politiku” inženjer Branko Jovanović, rukovodilac rasadničke proizvodnje u Institutu.

Matičnjak kraj Kosjerića, najveći u nas, zasnovan je 2005, a 2014. tu je podignut i drugi, sa izvornim materijalom uvezenim iz Švajcarske.

– Ovakva potražnja potiče od dobre cene koju plodovi maline postižu već više godina. Isti razlog je prethodnih sedmica povećao tražnju sadnica oraha i leske iz našeg rasadnika.

Dobra vest za voćare je i to što su cene stare, prošlogodišnje, izuzev šljiva koje su poskupele sa 280 na 300 dinara po sadnici. Inače, rasadnik isporučuje čak 12 sorata nacionalne voćke, boranku, čačansku ranu, čačansku lepoticu, valeriju, mildoru, timočanku, zlatku, čačansku rodnu, stenlej, krinu, požegaču i poznu plavu. Prva navedena zri krajem juna, poslednja početkom septembra.

Jabuke su 230 dinara (džonagold, zlatni delišes „b”, kamspur, ajdared, greni smit), breskve (springkrest, gloheven i krestheven) i nektarine (fantazija) su po 250, a kruške (viljamovka, santa marija, fetelova, kaluđerka) 270 dinara. Po 300 dinara koštaju sadnice dunja (leskovačka), trešanja (burlat, regina, kordija, lapins), višanja (šumadinka) i niskokalemljenih kajsija (novosadska – 6, novosadska – 4, novosadska rodna, novosadska kasnocvetna), dok su visokokalemljene kajsije po 400 dinara.

Orah (šejnovo, g – 139, rasna) košta 1.800, jednogodišnja leska (tonda đentile dele lange, tonda đifoni, tonda đentile romana) 200, kupina (čačanska bestrna) 120 a obe sorte maline po 50 dinara. Od sve 44 sorte prva zri trešnja burlat (krajem maja) a poslednja jabuka greni smit (sredina oktobra).

Jovanović ističe još jednu novost iz ove kuće:

– Pre tri godine počeli smo da sadnice kupcima šaljemo brzom poštom, i sve je više zahteva za taj način isporuke. Troškovi zavise od težine paketa i daljine naručioca, ali se kreću uglavnom od 400 do 1.000 dinara do ma kojeg mesta u Srbiji, pa voćari nisu primorani da, kao nekad, putuju u Čačak radi nabavke. Lane smo na taj način prodali sadnica u vrednosti 2,5 miliona dinara, a već od početka ove sezone svakodnevno dobijamo desetine zahteva za slanje po poštanskom kuriru.

politika.rs