Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Višegrad – grad Ive Andrića

Višegrad – grad Ive Andrića

Višegrad. Prelijep grad na obalama rijeke Drine, sa velikim turističkim potencijalom i bogato razvijenom ponudom, prvi put se spominje sredinom 15. vijeka, kad je pripadao bogatoj vlastelinskoj porodici Pavlović. Grad prepun legendi i mjesto u kojem je svoje djetinjstvo proveo naj najpoznatiji pisac i nobelovac Ivo Andrić, i te kako zaslužuje da se nađe na samom vrhu liste lokaliteta koje treba posjetiti u Bosni i Hercegovini.

Panorama-Visegrada

Bogata turistička ponuda obuhvata kulturno-istorijske spomenike, banje, galerije i spomenike. Ono po čemu je Višegrad najviše poznat svakako je ćuprija na Drini, zadužbina Mehmed-paše Sokolovića. Građen u 16. vijeku, bio je vrhunac tadašnjeg graditeljstva, a i danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim sa svojih 11 impresivnih lukova. Jedan je od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika Bosne i Hercegovine, a koliko je značajna njegova istorija govori to da je uvršten na Uneskovu (UNESCO)  listu svjetske kulturne baštine.

Most-u-Visegradu

Od prirodnih ljepota, Višegrad se može pohvaliti prelijepim kanjonom rijeke Drine, a pored ove impresivne prirodne ljepote, ono što nikako ne smijete propustiti je posjeta Andrićgradu. Kako je nobelovac simbol ovog grada, idejom Emira Kusturice i podrškom Vlade Republike Srpske, nastao je kameni grad u srednjovjekovnom stilu, inspirisan djelima i radom Ive Andrića.

Ovaj turistički, administrativni i edukativni kompleks zamišljen je kao mjesto spajanja više epoha i stilova koji su se smjenjivali na ovom području, pa tako ovdje možete vidjeti motive vizantijskog i otomanskog stila, kao i uticaje renesanse i klasicizma.

 

Ulica-Visegrad

 

Višegrad krase i brojni spomenici. Dva su svakako najznačajnija, spomenik Mehmed-paši Sokoloviću i Ivi Andriću, smješten neposredno pored ćuprije.

 

 

spomenik-mehmed-pasa-sokolovic

Na 500 m od mosta, nalazi se spomen-učionica Ive Andrića, smještena u staroj osnovnoj školi, koja priča priču iz 19. vijeka, gdje možete vidjeti autentičnu postavku tadašnje učionice, kao i Andrićeve fotografije iz Višegrada. Dok obilazite grad, obavezno prošetajte i pored kuće Ive Andrića, gdje je proveo djetinjstvo i školske dane, a usput se osvježite i počastite u Višegradskoj kući, mjestu koje u svojoj širokoj ponudi nudi domaća jela i pića sa ovih prostora.

Visegrad-grad

Zanimljivo

Termalne vode Višegradske banje imaju karakteristike radioaktivne karbonatne homeoterme, temperature 34 0C. Stepen radijacije nije nimalo štetan, već naprotiv, i te kako je terapijski optimalan, bez mogućnosti kumulacije i eventualnih neželjenih efekata na organizam. Topla preporuka da probate.

Jeste li bili do sada u Višegradu i kakvi su vaši utisci? Šta je to što vam se dopalo ovdje?

Ukoliko želiš, zaprati moj Instagram profil na kojem svaki dan donosim fotografije i videa sa putovanja širom svijeta.

*Tekst je pisan u sklopu kampanje Jelen piva “Tvoj grad tvoja snaga”, sjajne incijative koja za cilj ima promovisanje turističkih potencijala naše lijepe zemlje.

 

www.riopricesaputovanja.com

Check Also

16F3E7BF-C043-4709-A95D-6244A1CD3AB7

Učenici u Višegradu snimaju dva kratka filma o ekološkim temama

  Preko 40 učenika iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ u …

Powered by Master Media (TM)