Vrijeme

VIŠE SNEGA KRAJEM FEBRUARA Evo kakvo vreme se očekuje u BiH narednih meseci

jCaktkqTURBXy80NjgxYWYzNWE2MmYwZmFlODNjMWNhYzZjMTE1NmJlMS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Natprosečno toplo i stabilno vreme tokom oktobra naglo su zamenili kiša i nestabilne vremenske prilike, a sudeći prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), topli dani kakve smo imali do sada su iza nas.

Dežurni meteorolog FHMZ Ismira Ahmović kazala je da se u petak naveče očekuje novo naoblačenje s padavinama, koje, doduše, neće biti intenzivne.

– To naoblačenje u noći na subotu uusloviće padavine, uglavnom kišu, a na planinama sneg. U subotu u Bosni pretežno oblačno sa slabom kišom, na planinama će biti i snega – navela je Ahmović.

Slično će biti i naredne sedmice, a sudeći prema prognozama koje je objavio FHMZ, od 5. do 7. novembra sledi osetno zahladnjenje, kada će jutarnje temperature u Bosni pasti i do –3, a u Hercegovini do 3 stepena, dok dnevne u Bosni neće prelaziti 10, a u Hercegovini 15 stepeni.

Kada je u pitanju dugoročna prognoza za zimu, iz FHMZ ističu da je o tome još rano govoriti i da će ona biti objavljena krajem novembra ili početkom decembra.

[ads1]

S druge strane, poznata meteorološka kompanija „AccuWeather“, kao i pojedini nezavisni meteorolozi, već su objavili sezonsku prognozu za zimu u Evropi i na Balkanu.

Tako „AccuWeather“ navodi da se na području Balkana ove zime ne očekuje mnogo snežnih oluja, kao ni česta i duga kišna razdoblja.

– To ne znači da na ovom području uopšte neće biti kiše tokom zimskih meseci, ali količina padavina biće manja od proseka. Ove zime na Balkanu će snežne oluje biti retke i ne bi trebale dugo trajati. Najveće šanse za njihovu pojavu biće u drugoj polovini zime, odnosno krajem januara i tokom februara – navodi „AccuWeather“.

[ads2]

Dalje ističu da se u mesecima koji dolaze ne očekuje velika količina snega niti temperature ispod proseka, ali bi sam kraj zime, odnosno februar, trebao biti oštriji, s više snega, piše Avaz.

No, Zoran Zadro, nezavisni meteorolog iz Mostara, koji sa svojim timom meteorologa i fizičara objavljuje prognoze vremena, ne slaže se s ovom prognozom u svim segmentima.

On naglašava da će ova zima ipak biti bogatija padavinama od prošle, koja je bila ekstremno sušna.

– Dve sušne zime zaredom, realno, ne mogu se očekivati. Zima će ipak biti s nešto više padavina, ali prosečnih – kaže Zadro.

blic.rs