Zanimljivosti

Većina Evropljana za ukidanje ljetnjeg računanja vremena

20180830153706_495112

Evropska komisija bi do kraja nedjelje trebalo da razmotri i predstavi rezultate javnih konsultacija o računanju vremena, a prvi podaci govore da se preko 80 procenta od 4,6 miliona Evropljana koji su uzeli učešće u ovim konsultacijama izjasnilo za ukidanje ljetnjeg računanja vremena.

Evropska komisija je od 4. jula do 16. avgusta na teritoriji EU organizovala javne konsultacije o računajnju vremena.

Sa više od 4,6 milona učesnika to su najveće javne konsultacije ikada organizovane od strane Komisije.

Iako još nisu objavljeni zvanični rezultati, nezvanično se saznaje da je preko 80 procenata učesnika, od čega je gotovo tri milona Nijemaca, podržalo ideju o ukidanju pomijeranja časnovnika za 60 minuta odnosno prelasku sa zimskog ma ljetnje računanje vremena.

“Evropska komesraka Violeta Bilc obavijestiće komesare tokom seminara koji se održava u četvrtak i petak o rezultatima konsultacija sa građanima, a onda ćemo i predstaviti zvanične rezultate konsultacija što će biti jedan, ali ne i jedini element koji će uticati na budući prijedlog Evropske komisije”, izjavio je portparol Komisije Margaritis Shinas.

[ads1]

Shinas navodi da će Evropska komisija nastaviti konsultacije sa Evropskim parlamentom prije nego što izađe sa predlogom o eventualnom ukidanju pomijeranja satova dva puta godišnje na čemu se zasniva postojeći sistem računanja vremeana u EU.

U Evropskoj komisiji podsjećaju da je Evropski parlament u februaru 2018. godine usvojio rezoluciju kojoj se traži preispitivanje dugogodišnje prakse pomijeranja časnovnika za jedan sat u naprijed između marta i oktobra.

Ukoliko se Komiisja i Parlament usaglase zemlje članice EU od marta 2019. godine više ne bi prelazile na ljetnje računanje vremena. Ova praksa uvedena je u većini zemalja članica tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Od 2002. godine pomijeranje časnovnika vrši se harmonizovano na cijeloj teritoriji Unije posljednje nedjelje marta i oktobra.

[ads2]

U Evropskoj komisiji navode da je zakonodavstvo na nivou EU zaduženo da osigura nesmetano funkcionisanje unutrašnjeg tržišta Unije što, još za sad, podrazumijeva i fikisranu promijenu vremena dva puta godišnje.

Vlada Srbije je 28. avgusta usvojila Prijedlog zakona o računanju vremena kojim se jedinstveno računanje vremena na teritoriji Srbije usklađuje sa vremenom koje se koristi u evropskim zemljama.

Tanjug