Aktuelnosti Višegrad

U VIŠEGRADU OBILJEŽEN SVJETSКI DAN DJEČIJE КNJIGE

Danas se širom svijeta obilježava Sjvetski dan dječije knjige, a tim povodom višegradska Narodna biblioteka „Ivo Andrić“ organizovala je radionicu za učenike drugog razreda Osnovne škole „Vuk Кaradžić“.

Promovisanje čitanja kod mladih osnovni je cilj ove radionice, kaže bibliotekarka Miljana Pecikoza naglasivši da su mališani imali priliku da se, tokom dvočasovnih aktivnosti, kreativno izraze o jednoj bajci Hansa Кristijana Andersena.

„Mi sa naše strane nastojimo od djece napraviti ljude koji će čitati svakodnevno i kojima će čitanje biti rutina, ne samo štiva predviđenih školskim programom“, rekla je ona.

Svaka radionica napravljena je na inreaktivnom principu, kaže Pecikoza i pojašnjava. „Vrlo nam je važno da to ne bude neko predavanje eks katedra već da to bude interakcija sa djecom, da oni kažu šta imaju i odavde odu bogatiji za jedno novo znanje i pokažu šta su naučili“.

Međunarodni dan knjige za djecu obilježava 2. aprila, na dan kada je 1805. godine rođen Hans Кristijan Andersen, čuveni danski pisac za djecu, a obilježavanje ovog datuma ustanovljeno je 1967. godine na osnovu odluke organizacije UNESКO.

O. Marković