Aktuelnosti RS

U Trebinju se otvara konzularna kancelarija Srbije

20180214001924_255493

Trebinje – Hercegovci će od aprila lakše i brže dobijati pasoše Srbije. U Trebinju se otvara konzularna kancelarija Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

Procedura za otvaranje ove kancelarije u Hercegovini je skoro završena čeka se samo amin srpske Vlade. U Trebinju će se izdavati pasoši Srbije, sva ovlaštenja i izvodi.

“Ta kancelarija će svakog dana raditi sa strankama. Znači svakog radnog dana, a i hitni poslovi, poslovi koji su vezani za izdavanje sprovodnica ne daj Bože smrtne slučajeve. Znači 24 sata bukvalno”, navodi Aca Jovanović, pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije.

[ads2]

 

Ovo je prva srpska konzularna kancelarija, a u njoj će raditi šef i tri saradnika. Trebinjci su već obezbijedili prostor i to u samom centru grada u popularnoj Ćelovića kući. Kancelarija je značajna za cijelu regiju, a još značajnija je dobra veza za srpskom prestolnicom.

“Grad Trebinje apsolutno stoji na stanovištu da je neophodno uspostaviti kvalitetne veze sa Beogradom, nije to samo što su bila predizborna obećanja nego to je trajna i vjekovna veza Beograda i Hercegovine”, izjavio je Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

[ads1]

 

Da bi dobili pasoš Srbije Hercegovci su morali put Mostara, Sarajeva ili Banjaluke. Jednom sedmično papiri za državljanstvo su se predavali i u Trebinju, čekanje u redu i gužva bili su neizbježni.

ATV