Vrijeme

Tokom jeseni na Balkanu moguće oluje i poplave

B77255EF-7846-4EE9-8326-E5FE563C950E

 

Američka kompanija koja se bavi vremenskim prognozama Akjuveder (Accuweather) objavila je sezonsku prognozu za Evropu za jesen 2019. godine.

Prognoza predviđa da će povremene oluje koje su se javljale u Italiji i na Balkanu da se nastave i tokom jeseni, s jakim kišama koje mogu da uzrokuju poplave i klizišta.

 

[ads1]

 

Kako jesen bude odmicala, smanjivaće se rizik od jakih grmljavina, ali opasnost jakih i obilnih pljuskova će se nastaviti.

Navodi se da će ih najviše biti u oktobru i novembru, a prema predviđanjima, očekuje se da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine.

Potencijalni prodor hladnog vazduha sa istoka i sjevera u kasnoj jeseni donijeće obilniji snijeg iz Mađarske i Rumunije u BiH i Srbiju.

– Često nestabilno vrijeme imaće negativan uticaj na poljoprivredu i spoljne aktivnosti u ovom regionu – rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Za razliku od većeg dijela Evrope, u kome se tokom jeseni mogu očekivati temperature iznad normale, u istočnoj Evropi moguć je oštriji prelaz na hladnije vrijeme.

Јesen može početi blagim temperaturama, ali se predviđa da će udari hladnog vazduha biti učestaliji od oktobra do novembra.

Najviše padavina očekuje se u Ukrajini.

Kako novembar bude odmicao, niske temperature postajaće sve niže, a ponekad će se imati utisak da je decembar ili januar.

Snježne padavine moguće su u novembru u cijeloj istočnoj Evropi. Olujni vjetrovi očekuju se i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji i Danskoj. Oni će možda uzrokovati nedostatak električne energije i poremećaje u odvijanju saobraćaja, a postoji i opasnost od poplava.

Nasuprot tome, Portugal i Španija će se suočiti s nesnosnim vrućinama, koje će donijeti i rizik od požara.

 

[ads2]

 

Tokom septembra će biti toplo i suvo vrijeme, koje će zahvatiti i jug Francuske, a nagla promjena očekuje se u oktobru zbog oluja koje dolaze sa Atlantika.

Područje od Francuske do Poljske imaće blagu jesen bez velikih kiša – većinu septembra će u Parizu, Berlinu i Varšavi biti oko 20 stepeni, a promjene se očekuju krajem novembra.

Tanjug