Vrijeme

Stižu paklene vrućine na Mediteran, evo gdje će biti najtoplije

Mase toplog vazduha nad sjevernom Afrikom i središnjim Sredozemljem probijaju se prema istoku, pa će od utorka do petka u Grčkoj i Turskoj ponegdje uzrokovati porast temperatura do 45 Celzijusa.

Najviše temperature očekuju se u srijedu i četvrtak, a tokom vikenda trebalo bi se smanje, prognozira grčka meteorološka služba.

Od utorka škole će se u dijelovima te zemlje ili zatvoriti u 11.30 sati ili ostati potpuno zatvorene ako lokalne zajednice odluče da je vrućina prejaka.

Grčko ministarstvo rada pozvalo je ljude u javnom i privatnom sektoru da, ako je moguće, rade od kuće.

Za brojne turiste koji su trenutno u Atini, Crveni krst Grčke postavio je štandove na središnjem trgu Sintagma i na Akropolju, gdje osoblje dijeli besplatnu vodu.

Ljudima se savjetuje da izbjegavaju izlaske u vrelim podnevnim satima, da piju puno vode, izbjegavaju alkohol, ne jedu previše i izbjegavaju intenzivno vježbanje na otvorenom.

Mnogi gradovi i opštine u Grčkoj otvaraju javne, klimatizovane zgrade u kojima utočište mogu potražiti beskućnici, kao i ljudi koji kod kuće nemaju klima uređaj.

Turska meteorološka služba takođe je upozorila na toplotni talas, koji će posebno pogoditi zapad zemlje, gdje se očekuju temperature od oko 45 stepeni.

Savjetuje se izbjegavanje boravka na otvorenom u vremenu od 11 do 16 sati, naročito starijim osobama, djeci i hroničnim bolesnicima.

glassrpske.com