Vrijeme

STEŽE MRAZ Kakvo vrijeme nas očekuje za božićne praznike

vrijeme

Vrijeme na Badnji dan i Božić biće slično posljednja dva-tri dana, dok se drugog dana Božića očekuje jak mraz s niskim temperaturama u cijeloj Republici Srpskoj. Snijeg će uglavnom i dalje da provejava i ne očekuje se deblji snježni pokrivač.

Igor Kovačić, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, kaže da će ovo badnje jutro biti manje hladno nego juče i uglavnom suvo, ali sa slabim provejavanjem snijega na zapadu i istoku. Popodne se očekuje naoblačenje sa sjeverozapada, koje donosi novi snijeg na sjeveru, centralnom pojasu i na planinana, dok na jugu ostaje suvo. Dnevne temperature biće malo iznad nule.

U Banjaluci će prijepodne biti oblačno sa slabim snijegom, s tim da snijeg može da pređe u kišu i susnježicu. Poslijepodno se očekuje razvedravanje, ali će temperatura opet biti negativna.

 

 

[ads2]

 

 

Božićno jutro ujutru u Republici Srpskoj biće umjereno do pretežno oblačno, ali suvo i uz provejavanje snijega, i to uglavnom na krajnjem zapadu, na planinama i krajnjem istoku. Biće hladnije uz umjeren, na planinama jak mraz.

Prijepodne može biti malo magle oko rijeka, a tokom dana sa sunčanim intervalima, dok će više oblaka biti na planinama gdje može da provejava slab snijeg. Minimalna temperatura biće od minus osam do minus četiri, na planinama oko minus 14, a na jugu minus jedan. Najviša dnevna temperatura kretaće se od minus šest do minus jedan, a na jugu do četiri stepena. U višim predjelima će biti do minus devet stepeni.

Za drugi dan Božića, 8. januara, predviđa se jak mraz, sa temperaturama od minus deset do minus pet, na planinama oko minus 16, a na jugu će vladati isto minus. Temperatura će u toku dana biti pozitivna ili malo iznad nule. Poslijepodne i uveče slijedi naoblačenje koje će na na sjeveru i zapadu donijeti promjenjive padavine,; biće i snijega i kiše i susnježice.

 

[ads1]

 

Snijeg i susnježica očekuje se i srijedu, 9. januara,  prijedpodne, a u toku  dana biće uglavnom suvo. U noći na četvrtak očekuje se novo naoblačenje s padavinama.

– Dakle, ništa neobično za zimu. Naredni četvrtak i petak očekujemo znatno više snijega, a poslije toga biće hladno, odnosno pravi zimski uslovi, koji će da potraju do polovine januara – zaključuje meteorolog Kovačić.

srpskainfo.com