Zanimljivosti

Sorte leske

lijeska_il1APrilikom izbora sorte leske treba obratiti pažnju na ponašanje sorte prema uslovima sredine, odnosno otpornost na bolesti i štetočine, niske temperature, nedostatak vode itd. Presudnu ulogu može da ima i tržište – namena proizvodnje. Za stonu upotrebu pogodniji su krupniji plodovi, atraktivnog izgleda i oblika, dok su za industrijsku upotrebu pogodniji sitniji plodovi.

– „Ennis“ je američka sorta lešnik koja se brzo proširila u Evropi. Karakterišu je krupni plodovi i kasni početak vegetacije.

– „Tonda gentile delle lange“ najznačajnija je sorta leske u našoj zemlji. Srednje je bujna. Formira dosta izdanaka. Stranooplodna je sorta. Loptast do loptasto spljošten plod ima tanku i tvrdu ljusku.

– „Tonda gentile romana“ sazreva srednje kasno, početkom septembra. Otporna je na pozne prolećne mrazeve. Plod je srednje krupan (2,7 grama), okruglast, tamnosmeđ i lako ispada iz omotača. Sitno, okruglasto i čvrsto jezgro ima randman 44 – 46 odsto.

– „Tonda di giffoni“ je u toplijim krajevima veoma rodna i kvalitetna sorta lešnik. Sitno, okruglasto jezgro je belo i lako se odvaja od pokožice.

– Sorta „Istarski dugi“ formira srednje bujan do bujan razgranat žbun. Formira dosta izdanaka. Relativno je otporna na mraz. Sitno, žućkastobelo, aromatično i ukusno jezgro ima randman oko 46 odsto.

– „Cosford“ je sorta koju karakterišu sitni do srednje krupni plodovi (oko 2,5 grama) izduženog oblika

– Sorta lešnik „Barcelona“ sazreva u avgustu. Ima krupan plod mase oko 3,3 grama. Randman jezgre je oko 45 odsto.

– „Negret“ je sorta lešnik koja u proseku daje 2,5 ploda u grupi, a randman jezgre je oko 48 odsto.

– „Daviana“ je sorta dobre rodnosti, srednje krupnih plodova, sa randmanom jezgre oko 51 odsto.

– „Rimski“ daje krupne plodove (oko 3 grama) koji lako ispadaju iz omotača. Svetlo- smeđa debela ljuska lako se odvaja od jezgra, koje je slatko, ali nije aromatično. Randman je 44 – 45 odsto.

– Lešnik „Nocchione“ je sorta  koju karakterišu loptasti, srednje krupni plodovi (2,7 grama) sa randmanom oko 38 odsto.

– „Halski džin“ sazreva krajem avgusta i početkom septembra. Randman jezgre je oko 40 odsto.

Agro-Eko Magazin / izvor: PSS Jagodina, autor: Dejan Jocić, dipl.inž.