Svijet

SLAVI GA CELA ITALIJA Ovo je dr Momčilo Janković, lekar koji je izlečio 2.000 dece od LEUKEMIJE

Gi9ktkqTURBXy9lODg0NTgyYmMzNDA5NTg0ZGY5OGY0MDc1M2UxZWZjZi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Doktor Momčilo Janković jedan je od najpoznatijih stručnjaka za dečju leukemiju u Evropi, a procenat izlečenja njegovih malih pacijenata dostigao je čak 80 odsto.

Janković radi u Milanu, ali je poznat i priznat u celoj Evropi, o čemu svedoče tekstovi u italijanskim i medijima iz drugih zemalja.

U ekskluzivnom razgovoru za „Blic”, doktor srpskog porekla otkriva da je do sada od leukemije izlečio više od 2.000 dece. Janković ima srpsko poreklo po ocu, rođen je u Milanu, gde je završio Medicinski fakulteti, specijalizirao pedijatriju, hematologiju i anesteziologiju. Koliko ga cene Italijani, svedoči i to što je 2010. godine nagrađen zlatnom medaljom, najbitnijim odlikovanjem grada Milana, na kojoj je napisana posveta: “Mnogo je dece odraslo zahvaljujući vama!”

Za “Blic” dr Janković kaže da je najvažnije da naučite da slušate dete koje boluje od leukemije.

Italijanski mediji pisali su o dr Jankoviću

Italijanski mediji pisali su o dr Jankoviću

– Kada ti dete od šest godina kaže da ide na mesto gde niko od nas neće doći, moraš mu pomoći da se ponovo poveže sa životom – slikovit je naš sagovornik.

Dr Janković i sam poznaje put bolesti i oporavka od leukemije. Prošao ga je pre 30 godina, kada su njemu dijagnostifikovali maligni tumor u oku. Kaže da se tada susreo sa lošom komunikacijom između lekara i pacijenta i da ga je to navelo da razume šta treba da kaže oboleloj deci.

Nije neobično stoga na ovog doktora naići dok se druži sa malim pacijentima ili ga videti kako leži na podu bolničke sobe, zaokupljen igrom sa figurama vojnika. Na taj način se rađa empatija o kojoj se toliko govori.

– Najteži je izazov lečiti decu od leukemije jer se isključivo vodim mišlju da ću im zauvek promeniti život i da će deca i njihove porodice nastaviti da žive. Zato i dete i porodica moraju da promene svoj način života i zajednički se angažuju u borbi za pobedu protiv smrti. Najbitnije je da dete mora da veruje u to i zato sam postavio takav odnos sa decom.

Dr Janković kaže da se deca koja boluju od leukemije tretiraju na nekoliko načina, ali da se hemoterapija prva primenjuje.

– Kombinuju se različiti lekovi u određenim dozama i različitim terapijama, prateći konstantne analize. Ukoliko hemoterapija ne pomogne, onda prelazimo na transplantaciju koštane srži, koja se uzima ili iz banke donora ili od roditelja. Ona se može primeniti i kao prva linija odbrane, odnosno kao tretman kod pacijenata gde je rizik obolevanja mnogo veći. Transplantacija sopstvene koštane srži, koja je pročišćena, više se ne primenjuje – objašnjava Janković.

Momčilo Janković je u karijeri koja traje preko 35 godina lečio gotovo 3.000 dece, od kojih je više od 2.000 dugotrajno ili potpuno izlečio od leukemije. Roditelji te dece posvetili su mu i stranicu na Fejsbuku, koja se zove “Svi mi koji volimo Momčila”. On, s druge strane, kaže za “Blic” da mu je to najbitnija satisfakcija za sve što je učinio.

Aktivne veze sa Srbijom

Momčilo Janković (65) održava aktivne veze sa Srbijom. Posebno otkada je 1994. godine jedan broj doktora i medicinskog osoblja prošao edukaciju i obuku koju je držao u Onkološkom centru u Beogradu. Doprineo je i formiranju jedinice za transplantaciju koštane srži u Beogradu.

blic.rs