Aktuelnosti RS

SJAJ I BEDA TURISTIČKOG BUMA U MOSTARU Ugoste milion turista, a zarade tek da prežive

O__ktkqTURBXy81MDA0MzIxZTU2OWQwMGQ0NTVlMWIwODdhN2M3NmNlNS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Mostar je tokom 2016. posetilo oko milion turista iz celog sveta, očekuje se da će ih toliko biti i ove godine, ali mnogi Mostaci nisu zadovoljni.

Kratko zimsko zatišje je prošlo i grupe turista ponovo špartaju živopisnim uličicama Starog grada. Klijentela je raznolika: neki su spremni da potroše, drugima je dovoljan jeftin suvenir, porcija ćevapa i selfi na Starom mostu. Turistički vodiči, neki sa pravim, a neki sa falsifikovanim akreditacijama, presreću ih već na autobuskoj stanci.

Od posla ne odustaju ni trgovci, koji na tezgama nude šarene šalove, magnete za frižidere i slične “domaće rukotvorine” made in Kina, po ceni od dva do pet evra.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Kupaca je malo. Njihove glavne mušterije, Česi, Slovaci i Poljaci, koji kroz Mostar protrče na putu ka Jadranu, stići će tek s početkom leta. Pre njih, s proleća, Mostar pohode gosti sa Bliskog istoka, koji posećuju i obližnji Počitelj i Blagaj tekiju. Rana jesen je rezervisana za bogate Amerikance, Koreance, Kineze, Japance i zapadne Evropljane, koji uživaju u putovanjima i trošenju. Nakon njih na scenu stupaju turisti sa nešto plićim novčanicima.

 

Tokom cele godine u Mostar dolaze katolici iz raznih zemalja, čija je glavna destinacija četrdesetak kilometara udaljeno Gospino Međugorje. Zato i Mostarci „od sve tri vere“, koji od izdavanja soba i turističkih usluga krpe kućen budžete, pažljivo prate šta će sledeće papa Franjo reći o kontroverznom katoličkom svetištu u hercegovačkim brdima.

Za turiste, odakle god dolazili, glavna atrakcija je Stari most. Kameni UNESCO spomenik, koji je u ratu srušen, pa 2006. obnovljen, decenijama je poznat po skokovima hrabrih momaka.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Mostarske „laste“ uvek su na usluzi turistima. I u decembru, kada je u Mostaru duvala bura, a Neretva bila ledena, skakači su dežurali na mostu, nudeći vrhunsku atrakciju za malo para.

– Mi smo uvek spremni na skok, ako grupa skupi novac. Leti skok na noge košta 25 evra, kada zazimi tražimo duplo. Skakali bi mi i zimi za 25 evra, ali ima turista koji očekuju da to radimo džaba – požalio se jedan skakač. Ime ne otkriva, šef mu, kaže, nije tu, a bez šefa nema priče za novine.

 

Tokom zime na sniženju je i smeštaj u oko 200 registrovanih i neregistrovanih hotela, hostela i pansiona. Mostarski taksisti su, i u sezoni, najjeftiniji u regionu, jer voze za marku po kilometru. Start ne naplaćuju, a usput možete čuti i mnogo zanimljivih priča, jer u gradu na Neretvi, u nedostatku boljeg posla, taksiraju i pravnici i profesori.

Ni đakonije u živopisnim restorančićima nisu skupe: za dva do tri evra nude begovu čorbu, ćevape i burek.

Ljubo Bešlić

Foto: Siniša Pašalić / RAS SrbijaLjubo Bešlić

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, tvrdi da milionska poseta ne znači i milionsku zaradu. Gradski budžet od turizma, tvrdi, nema ni marke prihoda. Radi se uglavnom na crno, a i ono što poreznici naplate, po zakonu ide u kase Kantona i Fedarcije BiH.

– Sve se to još uvek toleriše, jer je zarada od turizma za hiljade Mostaraca jedini način da prežive – priznaje Bešlić.

 

Edo Kurt (35), kujundžija – umetnik, koji je kovačko umeće i skrovitu radnju pored Neretve nasledio od oca, prijavi, kaže, svaku marku zarade. I ne žali se. Dućan radi cele godine, a za njegove originalne suvenire otimaju se Amerikanci, Kanađani, Japanci, Nemaci… Najjeftinija minijaturna tacna, veličine medalje, ukrašena lokalnim motivima košta 20 evra, najskuplje rukotvorine dostižu cenu i do nekoliko stotina evra. Ali, sve je ovde izvorno, od materijala, do motiva i izrade, što je u današnjem globalizovanom svetu, pa čak i u starom Mostaru, prava retkost.

– Ne možemo izraditi suvenira, koliko kupci traže. Ali nije zarada najvažnija, ja volim ovaj posao. Zimi, kad navala malo umine, uživam, jer radim bez pritiska, na miru, za svoju dušu – kaže simpatični majstor.

Edo Kurt

Foto: Siniša Pašalić / RAS SrbijaEdo Kurt

Dok radi, peva, zvuk čekića stapa se sa muzikom, ali ovde ćete češće čuti Dire strates i druge rok klasike, nego sevdalinke poput “Suljagine Fate”.

Tajna uspeha

„Red Bul“, koji u poslednjih nekoliko godina organizuje takmičenje u skokovima sa Starog mosta, uvrstio je Mostar u top deset svetskih destinacija. Mostar je, zbog blizine Jadrana i Međugorja, te živopisne okoline, uvršten i u nekoliko balkanskih ruta, u kojima se turistima nudi i poseta Kotoru, Tirani, Splitu, Dubrovniku ili hercegovačnik znamenitostima u Trebinju, Počitelju, Blagaj tekiji i Hutovom blatu.

 

blic.rs