Aktuelnosti RS

Raspisan Konkurs za dodjelu prestižnih stipendija iz Fonda “Dr Milan Јelić”

161982

 

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske raspisalo je konkurse za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Srpskoj, BiH i visokoškolskim ustanovama u inostranstvu iz Fonda “Dr Milan Јelić” u akademskoj 2022/2023. godini, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.
[ads1]

Prema prvom konkursu, studentima prvog ciklusa studija na univerzitetima u Srpskoj i BiH biće dodijeljeno ukupno 80 stipendija u mjesečnom iznosu od 400 KM, a studentima na univerzitetima u inostranstvu ukupno 45 stipendija i to u mjesečnom iznosu od 500 KM za sve koji studiraju na fakultetima u Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori, odnosno po 800 KM za studente koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu, navodi se u saopštenju.

Prilikom konkurisanja studentima će se vrednovati ostvareni rezultati u nauci i umjetnosti, rang visokoškolske ustanove na Times Higher Education World University Rankings i/ili  Shanghai Ranking, prosječna ocjena i godina studija, kao i položeni ispiti iz prethodne akademske godine.

Studentima drugog i trećeg ciklusa studija iz Fonda “Dr Milan Јelić” biće dodijeljeno po 11 stipendija u iznosu od po 5.000 KM za drugi, odnosno 10.000 KM za treći ciklus, navodi se u saopštenju.

Kriterijumi za vrednovanje prijava za stipendiranje studenata su ostvareni rezultati u nauci i umjetnosti, rang visokoškolske ustanove na Times Higher Education World University Rankings (THE) i/ili Shanghai Ranking i prosječna ocjena sa prethodnog ciklusa akademskih studija.

 

[ads2]

 

Rok za prijavu na konkurs je 17. novembar 2022. godine, a tekstovi konkursa nalaze se na internet stranici Fonda “Dr Milan Јelić”  i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Od nastanka ideje o dodjeljivanju prestižnih stipendija Fonda “Dr Milan Јelić” studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na univerzitetima u Srpskoj, BiH i visokoškolskim ustanovama u inostranstvu dodijeljeno je ukupno 2.642 godišnjih stipendija u iznosu većem od 12.8 miliona KM.

Godišnji grant za dodjelu stipendija studentima iz Fonda “Dr Milan Јelić” iznosi 750.000,00 KM.

RTRS